Collie är med på listan över de mest aggressiva hundarna. Genrebilder.
Collie är med på listan över de mest aggressiva hundarna. Genrebilder. - Foto: Pexels & Maurizio Gambarini/dpa via AP/TT

Här är de mest aggressiva hundraserna: ”Viktigt att inte avla på”

Det finns tydliga skillnader i lynnet hos olika hundraser, visar en studie gjord på Helsingfors universitet. Collie, pudel och dvärgschnauzer är de tre mest aggressiva hundraserna.


9 000 hundar ingick i studien som visar att ålder, ras och ägarens tidigare erfarenhet framför allt var det som spelade roll för djurets beteende. 

Studien, gjord på Helsingfors universitet, fokuserade på hundars aggressivitet mot människor, och det som räkandes med aggressivt beteende var hundar som ofta morrade åt eller försökte bita en människa. 

Forskningen visade att små hundar var mer aggressiva än stora hundar – och detsamma gällde hanhundar jämfört med tikar. Det fanns även en klar skillnad mellan olika raser.

Veterinären: Dessa fem hundraser skulle jag aldrig köpa

Två collies. Carmen Jaspersen/dpa via AP/TT

Mest aggressiva hundarna 

Collie, långhårig

Pudel

Dvärgschnauzer

Minst aggressiva hundraserna

Labrador retriever 

Golden retriever

Varför är hundar aggressiva?

Det finns flera faktorer till hundars aggressivitet, visar studien. Hundar som bor i hushåll med andra hundar är mindre aggressiva, detsamma gäller hundar som har en erfaren husse eller matte. 

Studien visade också att rädda hundar oftare är aggressiva, likaså äldre hundar. 

Enligt Janina Pfalzer, presstalesperson på Svenska kennelklubben, finns det två anledningar till att hundar är rädda. Antingen har det hänt något, eller så är hunden rädd till personligheten. 

– Med hundar som har rädsla som personlighet är det jätteviktigt att man som uppfödare inte avlar vidare på dem, eftersom rädslor kan nedärvas, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Eller så är hundar rädda för att det har hänt något, att de blivit illa behandlade. 

Du kan läsa hela studien om hundar och aggressivitet här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!