En pitbull. Arkivbild.
En pitbull. Arkivbild. - Foto: Julio Cortez/AP/TT

Så marknadsför säljare kamphund: "Dödsmaskiner"

"De går i döden för dig". "Det är dödsmaskiner". Det är några säljargument för så kallade kamphundsraser när TV4:s Kalla fakta under falsk identitet ringer runt till försäljare och vill köpa en hund.


Kamphund

Kamphund definieras enligt en regeringsutredning som en ras tränad i syfte att bli framgångsrik i slagsmål med hundar eller andra djur.

Raser som historiskt fötts upp i syfte att bli framgångsrika kamphundar är exempelvis american staffordshire terrier och pitbullterrier.

Kalla faktas reporter uppger att hon saknar hundvana, har kriminella kopplingar och behöver en hund som kan avskräcka. 30 försäljare kontaktas. 19 av dem har inga invändningar mot den påstådda köparens profil, enligt Kalla fakta. Elva är privatpersoner men åtta är medlemmar i Svenska Kennelklubben, enligt granskningen som har gjorts med dold kamera och inspelade samtal.

Enligt svensk djurskyddsförordning är det förbjudet att ha eller föda upp hundar med extremt stor kamplust eller hundar som vänder sina kampegenskaper mot människor och andra hundar. Trots det lyfter flera av säljarna just kampviljan som ett försäljningsargumentet.

— Alltså är du flockledaren, de går i döden för dig, säger en säljare och fortsätter:

— Andra hundar biter ju i benen, den här hoppar ju upp i halsen och högt upp alltså.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!