Kiviks marknad vill ha smådjursförsäljning i sommar.
Kiviks marknad vill ha smådjursförsäljning i sommar. - Foto: Johan Nilsson / TT / Fredrik Sandberg / TT / Skärmavbild

Besökarna rasar över Sveriges största marknad

Kiviks marknad har hamnat i blåsväder efter att ha planerat en smådjursmarknad. På sin Facebooksida söker de efter personer som kan tänka sig ställa ut och sälja djur en marknadsdag i sommar, vilket har fått besökarna att se rött.


I början av juli kommer Kiviks marknad att äga rum igen i Österlen i Skåne. Det är en marknad för hela familjen med massor med aktiviteter. 

Sveriges mest välbesökta marknad

Marknaden är, enligt Kiviks marknads egen hemsida, en av Sveriges största och mest välbesökta marknader och brukar ha upp till 150 000 besökare varje år.

På marknaden kan man göra alltifrån att köpa hantverk, spela spel, äta i olika stånd, åka karuseller och titta på Skandinaviens största ambulerande tivoli. Under vissa dagar kommer även en lastbilsutställning ordnas och de som vill kommer kunna njuta av att titta på helikopterflygning.

Kiviks marknad planerar smådjursmarknad

Nytt för i år är att marknaden planerar att ha en smådjursmarknad, under en av marknadsdagarna i sommar.

Under smådjursmarknaden ska besökare få möjlighet att titta på smådjur men även köpa hem ett nytt litet husdjur.

På Kiviks marknads Facebooksida söker de nu utställare som vill sälja och visa upp sina smådjur. Djur som efterfrågas är bland annat kaniner, fåglar, marsvin och hamstrar.

Besökarna rasar över initiativet

Nu rasar flera av besökarna över initiativet och menar att det är hemskt mot djuren att ha dem på en marknad i en stressad varm miljö.

Många menar även att det är dåligt att bidra till spontanköp att smådjur och hoppas att Kiviks marknad ska ändra sig.

“Hur tänker ni här. Vilken kontroll gör ni på utställare/säljare? Tror ingen seriös skulle ställa upp på att i ett sådant sammanhang utsätta sina djur för den stressen. Att ställa ut är väl en sak, men att sälja?! Ser stor risk att det blir impulsköp av ett gulligt djur. Sedan kommer verkligheten ikapp och insikten i att det krävs tid, jobb, pengar för ett djur som i många fall kan leva upp till ca 10 år. Ni bidrar till en överhängande risk att öka antalet kaniner som antingen blir sittande ensamma i bur, släpps ut eller bara säljs till vem som helst. Ett förtydligande kring hur ni tänkt vore önskvärt.”, skriver en person i kommentarsfältet på Kikviks marknads Facebookinlägg och flera håller med.

Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg / TT

“På riktigt?? 2024 hade jag verkligen hoppats att djurens välfärd och status skulle vara i alla fall en gnutta högre än det här! Tänk om, tänk rätt!”.

“Fyfan va elakt mot djuren! Ska dom stå där i värmen i en liten bur bara för att människor ska titta på dom!!”.

"Sjukt osmakligt och fruktansvärt synd om djuren. Tänk om och gör rätt".

Nyheter24 söker Kiviks marknad för en kommentar.

Inte första gången marknaden är i blåsväder

Det är inte första gången som Kiviks marknad är i blåsväder. Under marknaden 2019 rasade en hoppborg ihop på området, varpå fyra barn flög över kanten och föll flera meter. 

– Merparten av besökarna har som tur är inte behövt uppleva händelsen, men vi som känner till den är så klart bestörta. Det ska inte få hända så klart, sa festivalgeneralen Dennis Nilsson till SVT Nyheternär olyckan inträffat 2019.

Läs fler nyheter här:

Lidls tips får kunderna att rasa: "Jättedumt och oansvarigt"

Därför har din Monstera blivit gul – enkla knepet löser det

Frankrike röstar in aborträtten i grundlagen – första landet i världen

Sakta i backarna! Tidig deklaration 2024 kan kosta dig tusenlappar

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

1 timme sedan

Tesla levde inte upp till förväntningarna

2 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

2 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

2 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

3 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Polisen i Malmö rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Brand i flerfamiljshus", skriver polisen på sin hemsida.