55 katter levde i en lägenhet på 20 kvadratmeter.
55 katter levde i en lägenhet på 20 kvadratmeter. - Foto: Olena Danileiko/Alamy/Stella Pictures, länsstyrelsen Sörmland & Pål Sommelius/TT.

55 vanvårdade katter i lägenhet på 50 kvadrat

Under en inspektion upptäckte några djurskyddshandläggare en mängd katter som alla trängdes i en lägenhet. I lägenheten fanns urinfläckar och 55 vanvårdade katter.


I slutet av februari fick länsstyrelsen i Sörmland larm om att tolv katter levde i en lägenhet. Lägenhetsinnehavaren hade själv kontaktat djurskyddshandläggare på länsstyrelsen och berättat att han inte hade råd att mata alla katter, vilket Södermanlands Nyheter var först att rapportera om. Mannen var dock inte hemma för länsstyrelsens besök.

Det räckte med en blick ned i brevinkastet för att djurskyddshandläggarna skulle inse att det rörde sig om betydligt fler katter än tolv. 

Länsstyrelsen kontaktade polisen som bröt sig in i lägenheten där de upptäckte att katterna hade levt under mycket dåliga förhållanden. Enligt Expressen ska länsstyrelsen ha funnit urinfläckar på golvet och ostädade kattlådor. Katterna ska också ha varit okastrerade och ha visat tecken på misskötsel.

Katten Amadeus svalde plast – kostade 100 000 kronor: "Skräck"

Länsstyrelsen: "Hög risk för incest"

Länsstyrelsen ansåg att det fanns en hög risk för incest bland katterna eftersom flera unga katter riskerade att bli dräktiga för tidigt. 

Katterna omhändertogs av länsstyrelsen i Sörmland omedelbart. Totalt var det 55 katter som trängdes i den 50 kvadratmeterstora lägenheten. Alla katter var också av samma ras: Helig birma.

En katt av rasen helig birma eller birman, som den också kallas. Foto: Bellisa / Stockimo / Alamy.

I en intervju med Södermanlands Nyheter säger Fredrik Berg, djurskyddshandläggare, att det finns flera olika saker som kan hända nu. 

– I vissa fall kan de återlämnas och i andra fall avlivas djuren, men det sistnämnda är inte aktuellt i det här fallet för katterna var ändå i ganska fint skick. Ett tredje alternativ är att de säljs vidare.

Varning för kemisk katt: Ramlade ner i kar med skadligt krom

Ägaren vill ha tillbaka katterna – för att sälja dem vidare

Kattägaren själv vill ha tillbaka katterna. Han har planerat att sälja dem vidare och vill ha kontroll över vilka hem som katterna hamnar i. 

Det är ovanligt att så många katter hittas vid en inspektion, enligt djurskyddshandläggaren Berg. Han säger även att de ska väga in kattägarens yttranden. 

I nuläget är det oklart vad som kommer hända med de 55 katterna. 

Katterna från lägenheten. Foto: Länsstyrelsen.

Läs fler nyheter från Nyheter24 här:

Därför är varannan katt i Sverige oförsäkrad

Djurägare rasar mot veterinärjätten: "Ockerpriser"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!