Hälften av Sveriges katter saknar försäkring, enligt en ny undersökning från Agria.
Hälften av Sveriges katter saknar försäkring, enligt en ny undersökning från Agria. - Foto: Robin Haldert/TT & Damian Dovarganes

Därför är varannan katt i Sverige oförsäkrad

I en ny undersökning visar det sig att hälften av landets katter är oförsäkrade, samtidigt som endast tio procent av landets hundar är detsamma. Resultatet visar att det finns flera orsaker till varför så många husdjur saknar försäkring.


I många familjer är katten en kär medlem och ett uppskattat husdjur. Trots det är endast hälften av katterna i Sverige försäkrade.

I en undersökning har man frågat 800 katt- och hundägare om deras husdjur är försäkrat och resultatet visar att endast tio procent av hundarna saknar försäkring, vilket är en avsevärt stor skillnad jämfört med katterna.

Här är kattrasen du HELST vill ha – social mot människor

Hälften av landets katter saknar en djurförsäkring, enligt Agria. Foto: Janerik Henriksson/TT

Djurägaren har ett ansvar: "Omöjligt att förutse"

Varje enskild djurägare är ansvarig att ta hand om sitt husdjur och att säkra så att det får sjukvård om behov skulle finnas. Men svenska djurägare som istället väljer att inte försäkra sin katt får istället stå för hela beloppet om katten behöver uppsöka en veterinär eller medicineras.

– Det är helt omöjligt att förutse om och när ett husdjur behöver få ta del av djursjukvård – oavsett om djuret levt problemfritt tidigare, säger Agrias affärsområdeschef Patrik Olsson i ett pressmeddelande och tillägger:

– En frisk individ av en hälsosam ras kan råka ut för en olycka och läget kan snabbt förändras om den exempelvis trampar på en glasskärva, hamnar i bråk eller tuggar i sig något olämpligt.

Veterinären: Vanliga växten i ditt hem kan döda din katt

Därför försäkrar folk inte sin hund eller katt

I undersökningen var de vanligaste svaren till varför man inte försäkrat sitt djur:

1. Att djurägaren sparar pengar och själv står för veterinärkostnader.

– Vår statistik visar att 40 procent av valparna besöker veterinären under sitt första levnadsår. Då gäller det att besparingarna räcker till för att behandla den nya familjemedlemmen. Risken är annars stor att husdjuret står utan veterinärvård när den blir sjuk eller skadad.

2. Att katten eller hunden är frisk och krya och således inte behöver veterinärvård.

– Det är helt omöjligt att förutse om och när ett husdjur behöver få ta del av djursjukvård – oavsett om djuret levt problemfritt tidigare. En frisk individ av en hälsosam ras kan råka ut för en olycka och läget kan snabbt förändras om den exempelvis trampar på en glasskärva, hamnar i bråk eller tuggar i sig något olämplig, säger Patrik Olsson.

3. Att husdjuret är för gammalt.

– En äldre hund eller katt som drabbas av en skada eller sjukdom som kostar en del att behandla men har en god prognos och kan ge djuret ytterligare en tid med värdefull livskvalitet. Är det då inte värt att ge husdjuret den chansen?

Tjocka hundar blir vanligare – felet många ägare gör

Besökarna rasar över Sveriges största marknad

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!