En tog livet av sig efter att ha blivit inlagd på ett äldreboende. Genrebilder.
En tog livet av sig efter att ha blivit inlagd på ett äldreboende. Genrebilder. - Foto: C/A Focus / Alamy & Martina Holmberg/TT.

Man begick självmord på äldreboende

En man lades in på ett äldreboende. Några dagar senare tog han livet av sig.


En man hoppade från sitt fönster på ett av Attendos äldreboenden, och trots snabba insatser från vårdpersonal som gav hjärt- och lungräddning dog mannen. I en anmälning till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) framgår det att vårdpersonalen visste att mannen hade tankar på att ta livet av sig. 

Barns självmordsförsök spreds till klasskamraterna

Vårdpersonalen visste om mannens självmordstankar

Attendo skriver följande i sin sammanfattning till IVO:

"Dagarna innan självmordet har kunden uttryckt att han inte vill leva längre till närstående och detta har framförts till sjuksköterska."

En sjuksköterska hade också fått höra vid en medicinjustering att mannen hade självmordstankar, men ingen bedömning hade gjorts av självmordsrisken. 

Mannen sökte trygghet

Den avlidne mannen hade flyttat till äldreboendet i hopp om att känna en ökad trygghet och mindre ängslan i vetskap om att personal finns dygnet runt. 

Mannen hade vissa kroppsliga besvär men kunde i stort sett röra sig fritt, vilket också personalen visste. Han hade också fått medicin mot nedstämdhet, och samma medicin är känd för att kunna ge självmordstankar som biverkning. 

En lex Maria-anmälan har genomförts och Attendo ska utbilda sina anställda om psykisk ohälsa. 

Nyheter24 har pratat med Attendo om händelsen.

Känner du att du behöver söka hjälp för psykisk ohälsa eller självmordstankar? Mind Självmordslinjen har en öppen chatt och telefon dygnet runt – telefon 90101. Nationella Hjälplinjen finns också att ringa alla dagar klockan 13-21 på telefon 020-22 00 60.

Läs fler nyheter från Nyheter24 här: 

Det är Sveriges bästa äldreboenden: "Mest kompetenta"

Åldring dog på äldreboende i Mölndal – föll från toalettstol

Äldre person tog Alvedon – dog

/
IVO
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!