Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén. Arkivbild.
Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén. Arkivbild. - Foto: Henrik Gustafsson Nicander/TT

MP: Höj reduktionsplikten och inför vägskatt

MP vill återinföra reduktionsplikten men inte låta den påverka priset vid pump. I stället vill partiet bekosta den med en slags vägskatt som gör det dyrare att köra bil i stan.


Vid årsskiftet sänkte regeringen reduktionsplikten kraftigt. Miljöpartiet vill återinföra den på den tidigare nivån, men utan att priset vid pump påverkas.

Det ska enligt partiets förslag ske genom en slags vägskatt på bilkörning. Tanken är att pengarna ska gå till staten, som i sin tur ska gå in och finansiera kostnaden för det dyrare biobränslet som blandas in i bensin och diesel.

— Staten får betala den extra kostnaden som behövs. Exakt hur man tekniskt lägger det har jag inte ett svar på just nu, säger språkröret Daniel Helldén i samband med en träff med riksdagsjournalister.

För den som bor i glesbygd ska vägskatten enligt förslaget vara noll medan den som bor där det finns bra kollektivtrafik får en dyrare nota, beroende på hur mycket bil man kör.

— Vi måste ha reduktionsplikten för att klara klimatmålen, men vi behöver reformerna den så att de som inte har samma förutsättningar som de i storstäderna inte får samma negativa effekter, säger Daniel Helldén.

Helldén medger att det skulle kunna innebära ganska rejält högre kostnader för den som kör bil i stan.

— Då kan man behöva ställa in sig på att betala mycket mer, säger han.

Elbilar hamnar utanför förslaget, som enbart rör bilar som körs på fossila bränslen.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!