Ukrainas tidigare ÖB Valerij Zaluzjnyj pekas ut som inblandad i Nord Stream-sabotaget. Arkivbild.
Ukrainas tidigare ÖB Valerij Zaluzjnyj pekas ut som inblandad i Nord Stream-sabotaget. Arkivbild. - Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Fransk radio: Ukrainsk ÖB kände till Nord Stream-sabotage

Ukrainas tidigare överbefälhavare var inblandad i planeringen av sabotaget av Nord Streams ledningar i Östersjön, enligt en ansedd fransk radiokanal. Åklagare i Sverige och Danmark har lagt ned brottsutredningarna om sprängningarna i september 2022.


Den franska public service-kanalen France Info rapporterar att misstankar väcks genom underrättelseuppgifter som pekar på att Ukrainas tidigare överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj kan ha känt till eller varit med att planera dåden i Östersjön.

Därmed ifrågasätter France Info tidigare medieuppgifter om att en befälhavare inom Ukrainas specialstyrkor ska ha planerat sabotagen, där flera personer underställda honom sedan ska ha utfört dådet. Tyska Der Spiegel och amerikanska Washington Post hänvisade i höstas till källor inom underrättelseorganisationer, och konstaterade samtidigt att den namngivne befälhavaren var brottsmisstänkt i Ukraina för andra dåd.

Nära kontakter

De uppgifterna ifrågasätts av reportern Morgane Fert-Malka, som ingår i ett nätverk av granskande journalister. Fert-Malka hävdar att den utpekade mannen inte kan ha planerat dåden på grund av en separat då pågående brottsutredning mot honom som gällde försök att få ryska piloter att desertera – en insats som misslyckades.

France Info lyfter i sin granskning fram misstankar om den tidigare överbefälhavaren Zaluznyjs inblandning. Vid tidpunkten hade Zaluznyj nära kontakter med president Volodymyr Zelenskyj, men ansågs samtidigt kunna agera fristående från det ukrainska presidentkansliet. Båda nekar till inblandning.

Läckage från rörledningen Nord Stream 2 i september 2022.

Relationen mellan överbefälhavaren och presidenten försämrades senare, och Zaluznyj har utsetts till ambassadör i London efter att ha avskedats från sin post.

Saknade jurisdiktion

Uppgifterna om Ukrainas inblandning ska ha kommit från underrättelsetjänsten i Nederländerna, som genom en kontakt i Kiev fått information om att undervattensledningarna skulle sprängas. Uppgifterna vidarebefordrades till amerikanska CIA sommaren 2022.

Brottsutredningar om ansvarsfrågan har lagts ned av både Danmark och Sverige, med den formella förklaringen att man saknar jurisdiktion i fallet. Dåden hotade inte ländernas säkerhet, och det saknades misstankar om att medborgare i de två länderna deltagit i brotten.

Några utredningsbevis om att Ukraina alls är inblandat har ännu inte presenterats.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!