Läkarstudenten Eileen Saffari fick en plats på utbildningen tack vare det alternativa urvalet.
Läkarstudenten Eileen Saffari fick en plats på utbildningen tack vare det alternativa urvalet. - Foto: Fredrik Persson/TT

Så lyckades hon ta sig in på topputbildningen

Det krävdes stenhård vilja, veckor av förberedelser och förmågan att hålla nervositeten i schack. Men Eileen Saffari lyckades med prov och intervjuer och fick sin hett efterlängtade plats på läkarprogrammet.


Läkarprogrammet vid Karolinska institutet (KI) är en av de mest eftersökta utbildningarna i hela landet. När ansökningstiden går ut den 15 april vidtar därför ett tufft urval.

Eileen Saffari har klarat nålsögat och är inne på sin femte termin.

— Det går väldigt bra. Jag har klarat de tunga, teoretiska terminerna och nu kommer den roliga biten med praktik och chansen att bli varm i kläderna, säger hon.

Yrkesvalet har varit givet länge.

— Jag vill ha en mening med min vardag. Medicin är otroligt intressant, och jag kan kombinera mitt intresse med möjligheten att hjälpa andra, säger Eileen Saffari.

Tuffa uppgifter

Hennes väg in i studierna gick via KI:s alternativa urval, som innebär begåvningstest, levnadsbeskrivning och intervjuer. Det är resultat på högskoleprovet som avgör vilka som får visa sin lämplighet.

"Alternativa urvalet ger dig chansen att visa vem du är och vad du kan, fast du kanske inte har det allra bästa betyget", säger läkarstudenten Eileen Saffari som studerar på Karolinska Institutet.

Uppgifterna var tuffa, konstaterar Eileen Saffari.

— Jag läste på om vad som väntade och övade bland annat på högskoleprovets logikdel och andra logiktester inför begåvningstestet. Jag förberedde också levnadsbeskrivningen noga, så att jag visste vad jag skulle betona.

Var samlad

Hon tror själv att det var hennes förmåga att hålla sig lugn och samlad under intervjuerna som gav utslag.

— Jag var väldigt nervös, men kunde behålla lugnet och babblade inte på, utan hade en mening med allt jag svarade. Så jag tror att jag gav en bild av vem jag är och hur jag agerar under press, säger Eileen Saffari.

Nu, inför valet till högskolan, har hon mött många intresserade som spontant sagt att det känns omöjligt att komma in på läkarutbildningen.

— Mitt svar är att det visst är möjligt. Alternativa urvalet ger dig chansen att visa vem du är och vad du kan, fast du kanske inte har det allra bästa betyget. Det är en bra väg in, säger Saffari.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!