- Foto: Jåma/TT & Naina Helén

Viktiga detaljen när du tvättar bilen – kan ge fängelsestraff

Nu när våren är här är det många som vill tvätta sina bilar. Men många känner inte till att man inte får tvätta sin bil var som helst, berättar Miljöinspektören Sevil Selimov för P4 Sjuhärad.


Nu när våren och det fina vädret är på ingång är det många som vill tvätta sin bil och få bort vintersmutsen. Det är då väldigt vanligt att tvätta bilen på uppfarten eller ute på gatan. Men det många inte vet är att det faktiskt är olagligt att tvätta bilen på dessa ställen, berättar Sevil Selimov, miljöinspektören, för P4 Sjuhärad

Viktiga detaljen när du köper däck – Lätt att bli lurad

Foto: LEIF R JANSSON/TT

Här är det olagligt att tvätta bilen

Sevil Selimov berättar att det är olagligt att tvätta sin bil på uppfarten, gatan, en gräsmatta eller grusplan. Detta på grund av att det står i miljöbalken att man inte får släppa ut orenat vatten i naturen. 

Om man tvättar bilen på till exempel en gräsmatta eller grusplan riskerar man att orsaka föroreningar av mark eller grundvatten. Och enligt Åklagarmyndigheten kan detta ge böter eller fängelse i upp till två år.

– De föroreningar som uppkommer i samband med biltvätt kommer inte bara från tvättmedlem utan från själva bilen också, säger Sevil Selimov.

Har berättar att dagens bilar har olika metaller som räknas som föroreningar när de hamnar i naturen.

Vanliga felet vid däckbyte – 900 olyckor om året

Här är det tillåtet att tvätta bilen

Var får man tvätta bilen? Sevil Selimov har en lösning på problemet.

– Ja, att man alltid ska tvätta sin bil i en biltvättsanläggning.

Så vet stöldligorna vad du kör för bil

Världens argaste vagnpark: Här är Anders Öfvergårds bilar

Bil
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!