Ett HVB-hem på Gotland stängs med omedelbar verkan. Arkivbild.
Ett HVB-hem på Gotland stängs med omedelbar verkan. Arkivbild. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.


Inspektionen för vård och omsorg har tilldelat ungdomshemmet ett tillfälligt förbud som enligt myndigheten sannolikt kommer att "återkallas slutgiltigt" med hänvisning till allvarliga missförhållanden.

Det var polisen på Gotland som slog larm till Ivo med anledning av brottsmisstankar riktade mot flera anställda på HVB-hemmet. Minst en person bedöms enligt Ivo:s beslut som aktiv i kriminalitet.

Vidare har det enligt polisen varit "mycket stökigt" i verksamheten, vilket kulminerat med att en byggnad brann ned i en misstänkt anlagd brand.

Enligt Helagotland uppger Ivo även att ledningen för boendet gjort felaktiga anställningar som lett till kompetensbrist. Man ska dessutom ha tillämpat otillåtna "tvångs- och begränsningsåtgärder".

Det tillfälliga förbudet gäller från 3 april och sex månader framåt, men Ivo ser det som sannolikt att tillståndet kommer att återkallas helt.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!