Klart väder och gnistrande sol kan vara att vänta efter en rekordkall natt i norr. Arkivbild
Klart väder och gnistrande sol kan vara att vänta efter en rekordkall natt i norr. Arkivbild - Foto: Erik Johansen/NTB/TT

Kallaste aprilnatten på 30 år i Sverige

Det har varit extremt kallt på flera håll i norr under natten. I Lapplandsfjällen vid Nikkaluokta uppmättes hela 34,1 minusgrader. Det är den kallaste aprilnatten i hela Sverige på 33 år.


— Det är den lägsta apriltemperaturen vid stationen sedan 1955, men också den lägsta i april i hela Sverige sedan 1991, konstaterar Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

I Gielas har samtidigt 32,4 minusgrader uppmätts. Det är den lägsta apriltemperaturen någonsin i Västerbottens län och slår med råge det förra rekordet från 1955 då Myrheden mätte minus 31,6.

Orsaken bakom extremkylan är avsaknaden av moln, som annars fungerar som ett täcke för jordklotets värmestrålning. En molnfri natt försvinner värmen istället ut i rymden, vilket medför ett klart och kallt väder.

Övriga delar av landet uppvisar knappast några uppseendeväckande temperaturer, förklarar Erik Höjgård-Olsen och tillägger att vi får vänta på vårvädret ett tag till.

Ostadigare väder är på ingång, med nederbörd i form av snö, blötsnö och för landets sydligare delar främst regn de närmaste dagarna. Längst upp i norr fortsätter kylan.

— Räkna med fortsatt minus. Men inte 33 minusgrader utan snarare 10-15 minusgrader.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

Explosion i Trelleborg

Någon form av explosion har skett vid en lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg, vilket Sydsvenskan var först att rapportera om.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

1 timme sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

1 timme sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

2 timmar sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

igår 23:12
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.