Tisdag 27 Sep
Stockholm

Kärnkraftsägare åtalsanmäls

I våras avslöjades att inpasseringskontrollen vid Oskarshamns kärnkraftverk var obemannad emellanåt.(TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den obemannade inpasseringskontrollen vid Oskarshamns kärnkraftverk i våras blir ett fall för åklagare. Strålsäkerhetsmyndigheten åtalsanmäler kärnkraftsägaren OKG.

Enligt de regler som finns måste kärnkraftverken se till att inte obehöriga personer kan ta sig in på området runt anläggningarna. Trots det kunde Statens Kärnkraftsinspektion (SKI) vid en inspektion avslöja att OKG:s säkerhetskontroller varit obemannade vid vissa tillfällen nattetid. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) blev det därmed möjligt för obehöriga personer att komma in till kärnkraftreaktorerna. På samma sätt har det också varit möjligt att ta med sig material ut från området, utan att passera någon detektionsutrustning.

Efter en egen utredning lämnar SSM därför nu in en anmälan om misstanke om brott till åklagarmyndigheten i Kalmar.

Anders Bredfell, informationschef hos SSM, säger att myndigheten ser allvarligt på det som hänt. Kontrollen av dem som passerar in och ut är visserligen bara en del av det som kallas fysiskt skydd runt ett kärnkraftverk.

– Men det är en viktig del. Kontrollen ska säkerställa att rätt personer kommer in och att den som passerar ut inte har med sig något, säger Bredfell.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.