Kärnkraftsägare åtalsanmäls

I våras avslöjades att inpasseringskontrollen vid Oskarshamns kärnkraftverk var obemannad emellanåt.(TT)


Den obemannade inpasseringskontrollen vid Oskarshamns kärnkraftverk i våras blir ett fall för åklagare. Strålsäkerhetsmyndigheten åtalsanmäler kärnkraftsägaren OKG.

Enligt de regler som finns måste kärnkraftverken se till att inte obehöriga personer kan ta sig in på området runt anläggningarna. Trots det kunde Statens Kärnkraftsinspektion (SKI) vid en inspektion avslöja att OKG:s säkerhetskontroller varit obemannade vid vissa tillfällen nattetid. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) blev det därmed möjligt för obehöriga personer att komma in till kärnkraftreaktorerna. På samma sätt har det också varit möjligt att ta med sig material ut från området, utan att passera någon detektionsutrustning.

Efter en egen utredning lämnar SSM därför nu in en anmälan om misstanke om brott till åklagarmyndigheten i Kalmar.

Anders Bredfell, informationschef hos SSM, säger att myndigheten ser allvarligt på det som hänt. Kontrollen av dem som passerar in och ut är visserligen bara en del av det som kallas fysiskt skydd runt ett kärnkraftverk.

– Men det är en viktig del. Kontrollen ska säkerställa att rätt personer kommer in och att den som passerar ut inte har med sig något, säger Bredfell.

Skrivet av:

Relaterat
Senaste nytt

Ystad: Polisen rapporterar om trafikolycka

Börsen väntas öppna nedåt

Börsen väntas öppna på svagt minus, enligt förhandeln på IG Market. Även på andra håll väntas röda siffror.

Mordet på Tove i Vetlanda: Här är allt som hänt i fallet

Johanna Leshem Jansson och Maja Hellman dömdes i tingsrätten för att ha mördat 21-åriga Tove. Efter överklagan, tas det uppmärksammade fallet nu upp i hovrätten. Här är allt som hänt sedan Tove försvann i oktober 2022.

Frågan i Sunaks tal: Blir det några snabbtåg?

När vågar Tories hålla val? Och ska den omtalade biljonjärnvägen kapas? Det är frågorna i fokus när Storbritanniens premiärminister i dag håller tal på partikongressen i Manchester.

Nio av tio gängkriminella återfaller i brott

Hela 91 procent av ungdomarna med gängkoppling som döms till sluten ungdomsvård återfaller i brott inom några år, enligt en ny rapport.

Flygresor fortsätter öka – till utlandet

1 timme sedan
Svenskarnas flygresor ökade i september med fem procent jämfört med samma månad 2022, enligt ett pressmeddelande med statistik från statliga Swedavias flygplatser. Utvecklingen beror främst på ökat utrikesresande från Arlanda.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.