Stockholm

Polisen glömde dynamit på kärnkraftverk

Polisen glömde dynamit på Barsebäcks kärnkraftverk. Dynamiten kan ha legat där i flera år, men det fortfarande oklart vad som egentligen hände.


Läs mer

BARSEBÄCK. I oktober hittades dynamit i det gamla kärnkraftverket i Barsebäck och larm gick ut om en misstänkt terrorhandling. När polisen ryckte ut upptäckte de att det var deras egen dynamit som orsakat paniken.

Men Ordföranden i Kävlinge kommun ser ingen större anledning till oro.

– Eftersom sprängämnet var kvarglömt efter en övning med bombhundar som polisen hade anordnat, fanns ingen anledning för lokala säkerhetsnämnden att agera. Däremot anser vi att Polismyndigheten måste se över sina rutiner vid övningar så att detta inte upprepas, säger Pia Almström (M), till Sydsvenskan.

Polisens märkning av dynamit används när polisens bombhundar ska öva på att söka dynamit. Men av någon okänd anledning glömde polisen dynamiten "glömts kvar" inne i Barsebäcks kärnkraftverk, som togs ur drift 2005.

– Vi hittade dynamit förra veckan och larmade polisen. Det visade sig att de förmodligen själva glömt kvar det efter en övning, sa Lars-Gunnar Fritz, informationschef på Barsebäcksverket, i oktober, till City Malmö.

Dynamiten hittades dessutom i ett batterirum i källaren där mycket ström och ledningar passerar.

– Det är stora batterier som ska förse kraftverket med el under 30 minuter om strömmen skulle slås ut, säger Fritz, till Sydsvenskan.

Ärendet ligger nu under utredningssekretess och åklagaren har bestämt att en förundersökning ska inledas, säger utredningens tillsatta utredare Britt-Marie Berglund.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.