Förhandlingen i Örebro tingsrätt inleds på onsdagen och ska pågå i 1,5 månad. Arkivbild.
Förhandlingen i Örebro tingsrätt inleds på onsdagen och ska pågå i 1,5 månad. Arkivbild. - Foto: Pavel Koubek/TT

Åklagare: Heder bakom mord på gravid flickvän

Två månader innan hon ska föda sin son hittas den 20-åriga kvinnan mördad i sin lägenhet i Örebro. Nu ställs pojkvännen inför rätta, misstänkt för att ha dödat henne för att "bevara eller upprätthålla sin heder". Hans handlande har lett till att två liv har släckts, säger statsåklagare Elisabeth Anderson.


Det är kvinnans mamma som hittar henne den 29 april 2023. Hon har sökt dottern i flera timmar under förmiddagen, men när hon inte får svar tar hon sig till lägenheten och finner att dörren är olåst.

Inne i bostaden upptäcker hon dottern liggande på golvet i sovrummet med en lampsladd runt halsen. Ambulanspersonal som snabbt anländer konstaterar direkt att hon är avliden.

Redan i det första panikslagna larmsamtalet, som spelades upp i domstolen under onsdagen då förhandlingen i Örebro tingsrätt inleddes, pekar mamman mot pojkvännen. Han grips misstänkt för mord samma dag, och har sedan dess suttit frihetsberövad.

Klädd i ljusblå skjorta och mörkblå kavaj på plats i rätten vidhåller han via sin advokat sin oskuld.

Försvaret: bevis saknas

Försvaret menar att det saknas bevis som direkt binder honom till mordet. Åklagare Elisabeth Anderson anser dock att utredningen visat att den i dag 22-årige mannen dödade kvinnan genom att kväva och strypa henne någon gång under natten 28–29 april.

Bland bevisen som ska styrka åtalet finns spår från bostaden och analyser av hur telefoner hanterats vid brottstiden.

Åklagaren avfärdar teorin om en för kvinnan okänd gärningsperson, vilket mannen fört fram. För att ta sig in behövdes tagg till huset och nyckel till bostaden, dessutom saknades avvärjningsskador, vilket tyder på att hon kände förövaren, säger Elisabeth Anderson.

Hedersmotiv

Pojkvännen har även haft motiv, säger hon.

Mannen hemlighöll relationen för föräldrarna, som kommer från Somalia, då han oroade sig för vad de skulle tycka om att han var med "fel" kvinna. Dagen före mordnatten skulle han dock berätta om graviditeten – och att de skulle flytta ihop.

"Känns som jag nästan känner mitt hjärtslag ända ner i magen walla", skriver han i ett sms till flickvännen samma dag. Hon svarar och försöker lugna honom med att allt kommer gå bra.

Men inget tyder på att han talade om saken med föräldrarna. I stället gick han hem till flickvännen och mördade henne, helt eller delvis för att "bevara eller återupprätta sin och sin familjs heder", säger åklagaren.

— Han har dragit vanära över sin familj. Om han fullföljer förlorar han sin familj. Han väljer i slutänden familjen.

Föräldrarna har i förhör förnekat att de skulle ha invänt mot relationen.

Rättegången planeras pågå till 23 maj.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!