En kvinna missade kassan på Ikea och får ersättning i domstolen.
En kvinna missade kassan på Ikea och får ersättning i domstolen. - Foto: Johan Nilsson/TT & Janerik Henriksson/TT.

Missade kassan på Ikea – får ersättning

En kvinna gick för att handla möbler i en Ikea-butik. Men när hon skulle betala hittade hon inte kassorna. Hon lämnade butiken utan att betala och får nu ersättning av domstolen.


En kvinna skulle handla möbler till sin nya lägenhet. Liksom många andra på jakt efter möbler begav hon sig till Ikea. 

Väl inne i butiken gick hon först runt på nedervåningen för att sedan ta hissen upp. Där ska hon bland annat ha kollat på bäddsoffor innan hon tog hissen tillbaka ned.

I förvirring ska hon ha letat efter kassorna men i stället råkat lämna butiken och hamnat i det köpcentrum som Ikea-butiken låg i. 

Men det tog en stund innan hon insåg att hon lämnat butiken. I den utredning Nyheter24 tagit del av uppger kvinnan följande: "Hon gick runt och kollade efter kassorna och förstod att något var fel eftersom det var flera andra butiker runtomkring henne".

En vakt ska sedan gått fram till henne och bett henne följa med till ett förhörsrum. 

Ikea sänker priserna – här är varorna som blir billigare

Felix stora förändring – efter 25 år

Foto: Janerik Henriksson/TT.

Kvinnan: "Ingen orienteringsförmåga"

I förhörsrummet ombads hon om kvitto på de möbler hon hade tagit med sig från Ikea. Men eftersom hon saknade kvitto berättade hon det, samt att hon ville betala för varorna. 

Enligt det butiksbiträde som anmälde händelsen hann kvinnan passera två butiker innan hon blev tagen av vakten. Butiksbiträdet anser att kvinnan borde vänt om och gjort rätt för sig genom att betala.

Kvinnan uppgav själv dock att hon inte hade någon orienteringsförmåga.

Ikeas besked till kunderna: ”Ni har ätit för lite korv i år”

Så kan majbrasan hotas av nya lagen – risk för böter

Tingsrätten: Otydliga instruktioner vid Ikea

Tingsrätten medger att de "objektiva förutsättningarna för brottet stöld" är uppfyllda men att det inte går att bevisa att kvinnan begick brottet med uppsåt. 

Enligt tingsrätten har kvinnan "redogjort för och lämnat en rimlig förklaring till varför hon passerat sista betalningsmöjlighet utan att betala för varorna, framförallt med hänsyn till bristande orienteringsförmåga och otydliga hisskonstruktioner inom och utanför IKEA".

På grund av bristande uppsåt ogillades åtalet och kvinnan friades. 

Kvinnan får i stället ersättning för den förlorade arbetstimmarna i samband med rättegången och för resan dit, en summa som landade på 862 kronor.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!