Bilköerna blev långa vid Öresundsbron till följd av polisens, tullens, Kronofogdens och Skatteverkets gemensamma stickprovskontroller. Arkivbild från den 10 april.
Bilköerna blev långa vid Öresundsbron till följd av polisens, tullens, Kronofogdens och Skatteverkets gemensamma stickprovskontroller. Arkivbild från den 10 april. - Foto: Johan Nilsson/TT

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Enorma pengasummor, lyxbilar och dyra klockor med koppling till den kriminella ekonomin försvinner ut ur landet. Värdet på det som beslagtogs i en stor stickprovskontroll tidigare i april uppgår till 17,5 miljoner kronor, bara i region Syd.


— Vi gjorde detta en vecka och skummade egentligen bara på ytan. Vi ser att det är enormt stora pengar som flödar in och ut ur Sverige. Pengarna går ut och sedan kommer de tillbaka tvättade, säger kommenderingschef Stefan Sintéus.

Kontrollinsatsen genomfördes i hela landet, men väckte särskild uppmärksamhet vid Öresundsbron eftersom bilar fastnade i långa köer på grund av den myndighetsgemensamma insatsen.

Det är bara att vänja sig – det kommer att hända igen.

— Det blir konsekvenser så klart när vi stoppar trafik vid Öresundsbron och kontrollerar, men det är vårt sätt att stoppa utflödet av kriminella pengar.

I summan 17,5 miljoner räknar polisen in både beslagtagna kontanter och värdet på guld, dyra bilar och klockor som togs på grund av misstänkta penningtvättsbrott.

Stickprovskontrollerna vid gränsen följdes upp med husrannsakningar i misstänkta personers bostäder.

— Vi har jobbat i 19 stora ärenden och det är flera personer i varje ärende. Vi har gjort över ett hundratal husrannsakningar i fordon och fastigheter.

En "betydande andel" av beslagen i den nationella insatsen gjordes i region Syd, vilket Stefan Sintéus förklarar med närheten till Danmark och kontinenten.

— Vi gör olika insatser och de kommer att få ett stort fokus på södra Sverige

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!