Antalet fall av bland annat gonorré fortsätter att öka. Arkivbild.
Antalet fall av bland annat gonorré fortsätter att öka. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Smittsamma sjukdomar fortsätter att öka

Antalet fall av smittsamma sjukdomar som gonorré, fall av fästingorsakad TBE och invasiva infektioner med grupp A-streptokocker fortsätter att öka i Sverige.


Även under de första månaderna av 2024 är antalet fall på fortsatt hög nivå, enligt Folkhälsomyndighetens årssammanfattning för smittsamma sjukdomar för 2023.

En av orsakerna till de ökade sjukdomsfallen tros vara att immuniteten hos befolkningen är lägre efter restriktionerna under pandemiåren.

"Invasiva infektioner orsakade av grupp A-streptokocker är ofta mycket allvarliga. Det är avgörande att sjukvården omedelbart identifierar och behandlar dessa", säger statsepidemiolog Magnus Gisslén i ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten.

Den sexuellt överförbara sjukdomen gonorré har ökat i flera europeiska länder efter pandemin, något som kan bero på fler kontakter, ökat resande och att fler fall hittas via testning.

2023 visade på högsta antalet fall av fästingburen hjärnflammation, TBE, hittills sedan sjukdomen blev anmälningspliktig och den tycks också ha spridit sig över ett större geografiskt område.

Sjukdomar som däremot minskat jämfört med 2022 är luftvägssjukdomarna influensa, covid-19 och RS-virus.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!