Hundratusentals svenskar saknar en person som de kan prata med om allt. Arkivbild.
Hundratusentals svenskar saknar en person som de kan prata med om allt. Arkivbild. - Foto: Gorm Kallestad /NTB/TT

Så många svenskar saknar en nära vän

Omkring 700 000 personer i Sverige har ingen att prata med om personliga saker. Och det är fler män än kvinnor som uppger att de inte har en nära vän.


Hundratusentals personer har ingen nära vän, enligt nya siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB). Skillnaderna mellan könen är störst i åldrarna mellan 20 och 29 år och mellan 40 och 49 år. Totalt uppger drygt 9 procent av männen och 6 procent av kvinnorna över 16 år att de saknar någon som de kan prata med om vad som helst.

— Det är mer än dubbelt så vanligt att utrikesfödda personer saknar en nära vän än inrikesfödda. Även bland utrikesfödda är det vanligare att män saknar en nära vän, säger Thomas Helgeson, sektionschef på SCB.

Frågan om nära vänner är en del i den omfattande undersökningen om levnadsvanor som SCB har gjort regelbundet sedan 1975. Sett över tid har andelen som saknar en nära vän sjunkit något. Den som tittar på statistiken ser en märkbar förändring från 2020. Men det beror enligt Thomas Helgeson på en ändrad formulering av frågan.

— Fram till 2020 stod det att man inte skulle räkna in maka, make eller sambo. Men den formuleringen är borttagen så nu kan dessa ingå bland de man kan prata med om vad som helst, säger Thomas Helgeson.

Han påpekar att SCB inte lägger någon värdering i om det är bra eller dåligt att sakna någon att prata om allt med och att behovet kan vara individuellt.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!