Under valborgsmässoafton ökar samtalen till SOS Alarm markant. Arkivbild.
Under valborgsmässoafton ökar samtalen till SOS Alarm markant. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Busringningar till 112 ökar under valborg

Valborgsmässoafton är en av årets stökigaste högtider och larmtelefonerna hos 112 går varma. Samtidigt som polisärenden ökar under kvällen ökar även busringningar.


För blåljuspersonal är valborgsmässoafton en av de mest hektiska kvällarna på året. Under valborgskvällen 2023 kom det in 5 915 samtal till SOS Alarm – medan det en vanlig kväll och natt kom in i snitt 4 305 samtal, visar företagets statistik.

Förra året stack Gotland ut bland länen, med en ökning av samtal på 125 procent. Tätt efter var Västmanland och Uppsala med 80 procent.

— I Uppsala är valborg väldigt stort med många ditresta och unga. Det är en tradition av att fira ganska hårt, där firandet pågår flera dagar och valborg blir en sorts kulmen, säger Douglas Norström, pressansvarig hos SOS Alarm.

De flesta samtalen går till polisen och under valborgskvällen ökar de med cirka 50 procent. Ofta handlar samtalen om fulla personer som har börjat bråka. Även samtal om bränder är vanligare under valborg och vårdfrågor ökar med cirka 35 procent.

Samtidigt som andra samtal ökar så ökar felringningar där personer inte har tillräckligt akuta vårdfrågor. Men även busringningar ökar. Tillsammans är det en ökning på cirka 45 procent.

— Förmodligen är det en lägre tröskel för folk att ringa in på valborgskvällen givet vad som har föregått under kvällen, säger Douglas Norström.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!