Använder du BankID?
Använder du BankID? - Foto: Oscar Olsson/Emilie Holtet/TT

BankID på mobilen? Här är risken att hålla koll på

Är du orolig för att bli hackad när du använder BankID på mobilen? Enligt säkerhetsexperten Linus Kvarnhammar är risken låg, men det finns en sak du kan göra för att vara så säker som möjligt.


Är du en av dem som bara trycker bort notisen om att du ska uppdatera din mobils säkerhetsinställningar? Då är du inte ensam, men det kan vara läge att ändra beteende. 

MISSA INTE: BankID slutar fungera på vissa Iphone-telefoner

Att uppdatera mobilen gör den mer säker. Foto: Emilie Holtet

Därför ska du uppdatera mobilen om du använder BankID

Att inte uppdatera mobilen innebär att den blir mindre säker och lättare att hacka. 

– Det finns få nackdelar med att uppdatera sin telefon regelbundet. Och fördelen är att man hela tiden har de senaste säkerhetsuppdateringarna på sin telefon, säger datasäkerhetsexperten Linus Kvarnhammar till Nyheter24. 

Är det osäkert att använda BankID och Swish om man inte uppdaterat sin mobil på länge? 

– All inloggning på känsliga system, som bankinloggning, bör ske på enheter man kan lita på. Man utsätter sig alltså för en större risk om man använder BankID och Swish på en telefon som inte har uppdaterats på länge men jag skulle fortfarande säga att risken att något dåligt händer är väldigt låg, säger Linus Kvarnhammar.

Är det viktigare att uppdatera vissa mobilmärken än andra?

– Nej, alla telefoner har mjukvara som kan ha säkerhetsbrister och behöver därmed hållas uppdaterade. Vad man dock kan fundera över är hur mycket man litar på tillverkaren av telefonen och de appar man har installerade. Om man inte litar på tillverkaren, så kan man ju inte heller lita på att denne håller din telefon säker, säger Linus Kvarnhammar och fortsätter: 

– Till exempel så får ju produkter från kinesiska Huawei inte användas för att bygga Sveriges 5G-nätverk, av säkerhetsskäl. Därför tycker jag man själv bör fundera på om man vill lita på en telefon från Huawei.

LÄS MER: 

Nya funktioner i Swish – här är bankernas förändringar

Har du den här mobilen? Då ska du inte använda BankID

Så ska telefonbedrägerierna stoppas – Svenska Bankföreningens åtgärdspaket

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/