Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) tycker att även ukrainska flyktingar behöver kvalificera sig till vissa välfärdsförmåner.
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) tycker att även ukrainska flyktingar behöver kvalificera sig till vissa välfärdsförmåner. - Foto: Lars Schröder/TT

Ukrainare får rätt till högre ersättning

Ukrainare på flykt i Sverige kommer i höst att kunna få etableringsersättning på 308 kronor per dag. Men flera får fortsatt nöja sig med 71 kronor, meddelar regeringen.


Så mycket kostar förslaget

Förslagen bedöms öka statens utgifter med 137,6 miljoner kronor 2024 och med 1,4 miljarder 2025.

Utgiftsökningen finansieras genom minskningar inom andra utgiftsområden och sammantaget innebär förslagen inga ökade kostnader för staten.

Maria Malmer Stenergard säger att kostnaden för gruppen ukrainare inom Migrationsverkets utgifter försvinner och i stället ökar kostnader för etableringen och det finansieras genom biståndsbudgeten.

De cirka 40 000 ukrainare med tillfälligt skydd i Sverige ska tidigare än grundregeln kunna få bli folkbokförda, uppger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) på en pressträff.

— Det blir en väsentlig förbättring för den här gruppen när de har varit här i tolv månader. Jag är väldigt glad över att vi går fram med de här förändringarna, säger hon.

Förslaget innebär enligt regeringen att cirka 33 000 ukrainare kommer att folkbokföras från den 1 november i år.

Inte höjts sedan 1994

Enligt förslaget ska de berörda ukrainarna få bättre hjälp in på arbetsmarknaden, via Arbetsförmedlingens etableringsprogram. Till det kopplas rätten till sjukersättning och föräldrapenning på grundnivå. De får även full rätt till vård och tandvård och med ett personnummer kan de också få bank-id.

Men det finns en del undantag. Ukrainska flyktingar kommer inte att få rätt till barnbidrag eller bostadsbidrag som exempel.

Och många kommer att få fortsatt nöja sig med 71 kronor om dagen. Nivån har inte höjts sedan 1994. Kriget pågår fortsatt och den som flyr till Sverige i dag måste stanna i landet i tolv månader, och antas stanna i ytterligare sex månader, för att folkbokföras.

— Det är klart, det är en tuff nivå, säger Malmer Stenergard men lägger till att det nya regelsystemet gör att de snabbare än tidigare kan få rätt till den högre etableringsersättningen.

SD säger nej

Kristdemokraterna ville höja dagersättningen för ukrainare men fick nej i förhandlingarna med de andra Tidöpartierna.

— Vi kommer att fortsätta att arbeta för att dagersättningen också höjs. Den borde indexregleras med prisutvecklingen, säger KD:s Ingemar Kihlström.

Sverigedemokraternas Ludvig Aspling tycker tvärtom, att dagersättningen inte ska höjas.

— För personer som bott länge i Sverige är det klart att 71 kronor om dagen är knepigt, men de har mat och husrum. Så de basala behoven är redan täckta. De här 71 kronorna är till för godis, snus, sådana saker.

Enligt Migrationsverket ingår dock inte mat i den summan. För personer som bor på boenden där mat ingår är dagersättningen 24 kronor om dagen för ensamstående vuxna.

Lagen ska börja gälla från den 1 november. Men om EU:s massflyktsdirektiv skulle förlängas ytterligare ett år så skulle uppemot 30 000 personer i Sverige kunna folkbokföras tidigare.

Rättad: I en tidigare version av texten fick Ludvig Asplings felaktiga uppgift om vad dagersättningen ska räcka till stå oemotsagd.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!