Så kan sommarens myggprognos se ut.
Så kan sommarens myggprognos se ut. - Foto: Kallestad, Gorm Lennart Nygren/TT

Så kan sommarens myggprognos se ut: "Ett helvete"

Förra sommarens mygginvasion riskeras att upprepas igen. Blir det en blöt sommar finns det nämligen inte tillräckligt med bekämpningsmedel för att slippa den stora mängden mygg.


Sommaren 2024 riskerar att präglas av myggor. Hur stort problem det blir avgörs av hur fuktig sommaren kommer vara, men också hur mycket bekämpningsmedel som Sveriges kommuner kommer ha tillgång till. Avesta kommun rapporterar nämligen till P4 Dalarna att pengarna inte räcker till. 

Sveriges vackraste strand stängs ner – farlig att vistas på

Bekämpningsmedel för 36 miljoner kronor

Varje år ansöker kommunerna om statligt medel för att köpa de bekämpningsmedel som behövs för att motverka en mygginvasion. I Avesta har man begärt 36 miljoner kronor från staten för att hinna fylla på lagret inför sommaren, men de kommer endast få 5 miljoner kronor.

Jan Lundström från biologisk myggkontroll menar att det i kommunen endast finns bekämpningsmedel för en stor bekämpning. Under förra sommaren behövde kommunen använda fyra gånger så mycket medel. 

– Skulle det bli som i fjol när det behövdes fyra stycken bekämpningar av cirka 4 000 hektar, då kommer det bli ett mygghelvete, säger Lundström till P4 och fortsätter:

– Om den ena parten i en uppgörelse inte gör sin del så blir det ganska svårt att klara av jobbet. 

Svensk sommar. Foto: Johan Nilsson/TT

Så slipper du långa köer på flygplatsen när du landat – knepet många missar

Semesterbudgeten tömd? Expertens 6 bästa tips för att komma igång med sparandet

Varningen från semesterparadiset – mitt i värmeböljan: ”Undvik alkohol”

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!