Myndigheten för psykologiskt försvar har anmält Kalla faktas granskning av SD:s trollfabriker. Arkivbild.
Myndigheten för psykologiskt försvar har anmält Kalla faktas granskning av SD:s trollfabriker. Arkivbild. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Myndighet anmäler Kalla faktas SD-granskning

Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) har anmält Kalla faktas program om SD:s trollfabriker till granskningsnämnden, rapporterar Expressen.


I anmälan som TT har tagit del av skriver MPF att intervjuer med myndigheten använts ur sitt sammanhang och att det kan tolkas som att myndigheten kommenterar granskningen.

MPF skriver också att den svenska informationsmiljön skyddas av yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförordningen. Därför ska inte myndigheten bedöma vad olika aktörer uttrycker.

Enligt anmälan används bland annat en intervju med en av myndigheternas experter som gjordes inför valet 2022 och som handlade om rysk informationspåverkan.

”MPF anser att TV4:s agerande att medvetet utnyttja inspelat material från andra tillfällen, ett agerande som vilseleder tittare att tro att myndigheten skulle ha uttalat sig om den granskning Kalla fakta framför, är minst sagt anmärkningsvärt, osakligt samt i uppenbar strid mot gällande medieetik”, skriver myndigheten, enligt tidningen.

Men Kalla faktas ansvarige utgivare Fredrick Malmberg säger till Expressen att han anser att det tydligt framgår att intervjun och citaten från myndigheten är ett kollage.

— Vi har använt klipp från olika program för att skildra den debatt som varit kring trollfabriker och desinformation. Det framgår jättetydligt i programmet att det är ett kollage från samhällsdebatten där ämnet varit uppe, säger han till tidningen.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!