TV4:s Kalla fakta har anmälts till Granskningsnämnden av Myndigheten för psykologiskt försvar.
TV4:s Kalla fakta har anmälts till Granskningsnämnden av Myndigheten för psykologiskt försvar. - Foto: Anders Wiklund/TT & Fredrik Sandberg/TT.

Därför anmäldes TV4 – får skarp kritik: "Vilseleder"

Myndigheten för psykologiskt försvar har anmält TV4-programmet "Kalla fakta" efter deras avslöjande om Sverigedemokraternas trollfabriker. Anledningen? Myndigheten anser att de själva målats upp felaktigt.


Den 7 och 14 maj sände TV4 ett Kalla fakta-program i två delar. Där framkommer det att anställda på Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning arbetat med så kallade "troll-konton" på sociala medier i syfte att manipulera opinionen. 

MISSA INTE: Mirjam, 44, anmälde Masked Singer: "Helt oacceptabelt"

Granskningen har under den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet. Nu anmäls programmet av Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) till Granskningsnämnden.

Nyheter24 har tagit del av hela anmälan för att reda ut vad den rör sig om. 

Myndigheten för psykologiskt försvar menar att intervjuer är tagna ur kontext

Flera representanter från myndigheten har synts i Kalla faktas program, något som tagits ur kontext enligt myndigheten. 

Om citaten från MPF skriver de själva: "De intervjuer som Kalla fakta använt rörde över huvud taget inte förhållanden och uttryck inom den svenska informationsmiljön eller svensk informationsbildning".

I anmälan framkommer det att de intervjuer som använts i Kalla fakta inte var avsedda för programmet. En av intervjuerna är i samband med det allmänna valet i Sverige 2022, där MPF:s representant talade om risken för en rysk informationspåverkan. 

Loggan för Myndigheten för psykologiskt försvar.

"MPF anser att TV4:s agerande att medvetet utnyttja inspelat material från andra tillfällen, ett agerande som vilseleder tittare att tro att myndigheten skulle ha uttalat sig om den granskning Kalla fakta framför, är minst sagt anmärkningsvärt."

LÄS MER: Här är de anonyma konton som styrts från Sverigedemokraterna

Tidigare dialog med Kalla faktas ansvarige utgivare Fredrick Malmberg

Det framkommer även att det funnits en dialog mellan MPF och den ansvarige utgivaren för TV4:s Kalla fakta Fredrick Malmberg redan den 13 maj. Då framförde myndigheten olämpligheten i att Kalla fakta använt sig av gamla intervjuer med MPF som var tagna ur sitt sammanhang. 

I anmälan står det: "Ansvarig utgivare bad i telefonsamtalet den 13 maj att få återkomma i frågan dagen efter. Detta har till dags dato, 16 maj, inte skett."

Kalla faktas ansvarige utgivare håller däremot inte med MPF om kritiken. 

– Vi har använt klipp från olika program för att skildra den debatt om varit kring trollfabriker och desinformation. Det framgår jättetydligt i programmet att det är ett kollage från samhällsdebatten där ämnet varit uppe, säger Malmberg i en intervju med Expressen.

LÄS MER: TV4-programmet splittrar tittarna: "Gör om gör rätt"

Det vill MPF att TV4 gör efter anmälan 

I anmälan till Granskningnsämnden skriver MPF att Kalla faktas program "riskerar att åsamka en betydande skada för förtroendet för Myndighetens för psykologiskt försvar opartiskhet avseende yttringar i den svenska informationsmiljön".

MPF anser att Kalla fakta "strider mot kraven på saklighet" och TV4 därför ska publicera en rättelse och ta bort de klipp där MPF:s representanter är med. 

MISSA INTE: Erik Videgård om Leif GW Perssons chockbesked

TV4
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!