3G-nätet stängs ned. Men när?
3G-nätet stängs ned. Men när? - Foto: Janerik Henriksson/TT & Martina Holmberg/TT.

Då kommer 3G-nätet släckas hos telekombolagen

3G-nätet stängs ned. Men när? Nyheter24 har pratat med Sveriges största telekombolag för att se när de kommer att fasa ut 3G- och 2G-nätet.


Att 3G- och 2G-näten ska stängas ned har nog få missat. Detta innebär att en rad olika teknikprylar kan sluta fungera såsom gamla mobiltelefoner, säkerhetslarm och routrar. 

MISSA INTE: 3G-nätet släcks: Här är mobilerna som slutar fungera

Sveriges största teleoperatörer har olika tidsplaner för när nedstängningen ska ske. Enligt Post- och telestyrelsen väntas 2G-näten ha stängts ner vid utgången av 2025.

Nyheter24 har pratat med Telia, Telenor, Tele2 och Tre för att höra vad som gäller för respektive telekombolag. Gemensamt för de stora telekombolagen är att avvecklingen ska vara avslutad år 2025.

LÄS MER: Din råttfälla kan sluta fungera – när gamla mobilnätet stängs av

Då avvecklar Telia och Telenor 3G-nätet

– Avvecklingen sker successivt över hela landet och målet är att 3G-nätet ska vara helt avvecklat till slutet av 2025, säger Irene Krohn, pressekreterare vid Telia, till Nyheter24. 

Senare ändrade Telia tidpunkten för avvecklingen av 2G-nätet. I ett pressmeddelande skriver telekombolaget att 2G-nätet kommer att stängas ned helt först år 2027. 

"2G-nätet går nu nästan tomt och många av våra kunder har redan uppgraderat till moderna tekniker som 4G och 5G. Men för att underlätta en smidig övergång för alla så undersökte vi möjligheten att skjuta upp nedstängningen av 2G-nätet", säger Staffan Åkesson, teknisk chef för Telia, i en kommentar till TT.

Även hos Telenor är man igång med nedsläckningen. 

– Vi har fasat ut 3G successivt och har kommit ganska långt med det. Det sista kommer att släckas i slutet av 2025 under samma period som vi släcker 2G, berättar Boel Bengtsson, presskontakt på telekombolaget Telenor, för Nyheter24.

LÄS MER: Expertens knep – så kommer du ihåg alla dina lösenord

Då avvecklar Tre och Tele2 3G-nätet

Hos Tre är man mer exakt.

– Vi stänger slutgiltigt ned vårt 3G-nät den 1:a december 2025, säger Jasmine Sowood, PR-ansvarig på Tre, till Nyheter24, och fortsätter: 

– Tre har två 3G nät – ett på höga frekvenser (2 100 Mhz) och ett på låga frekvenser (900 Mhz). Nätet på höga frekvenser stänger vi successivt och vi har idag stängt drygt 50 procent av det nätet utan någon påverkan på våra kunder. Men vårt 3G-nät på låga frekvenser är alltså i drift fullt ut i hela landet fram till den första december 2025, så våra kunder har alltså 3G täckning fram till detta datum.

Tele2 berättar att alla nämnda telekombolag förutom Tre, samarbetar med nedsläckningen av 3G-nätet.

– Alla operatörer ansvarar för nedstängningen av sitt respektive nät, men i Tele2:s fall delar vi 2G- (GSM) och 3G-nät med Telia och Telenor så där samarbetar vi givetvis. Vår plan är att både 2G och 3G nätet ska vara nedsläckt i slutet av 2025, säger Mariana Prieto Abarca, presskontakt på Tele2, till Nyheter24. 

Vad gäller att informera kunder jobbar Telia, Telenor och Tele2 likadant. 

– Alla operatörer är och har med hjälp av branschorganisationen Techsverige lanserat kampanjen BytNät.nu. där vi jobbar tillsammans för att informera både privatpersoner och företag vad de bör tänka på och göra innan nätet stängs, berättar Abarca för Nyheter24. 

Varken Telia, Tele2 eller Telenor har något satt datum för när den slutgiltiga nedstängningen ska vara klar. 

MISSA INTE: 3G-nätet stängs ner: Då kan dina jaktprylar sluta fungera

/
/
/
Tre
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!