Åklagare Ove Jäverfelt i Södertörns tingsrätt.
Åklagare Ove Jäverfelt i Södertörns tingsrätt. - Foto: Henrik Montgomery/TT

18-åring häktad för mordet i Skärholmen

En 18-årig man häktas på sannolika skäl misstänkt för mordet på en 39-årig man som sköts ihjäl framför sin son i Skärholmen i södra Stockholm. Hans namn har nämnts, säger åklagare Ove Jäverfelt.


Mannen, som även misstänks för grovt vapenbrott, såg lugn och oberörd ut när han leddes in i rättssalen.

Upprinnelsen till mordet på 39-åringen den 10 april i år uppges ha varit en konfrontation med en grupp ungdomar vid en gångtunnel.

Den mordmisstänkte, som då var 17 år, var vid tiden för mordet efterlyst misstänkt för människorov och mordförsök efter en händelse där en pojke under 18 år skottskadades i Skärholmen i december 2023.

Han greps och häktades i det ärendet en knapp vecka efter mordet.

Inget mordvapen

— Hans namn har nämnts, säger åklagare Ove Jäverfelt om hur utredningen ledde fram till 18-åringen som misstänkt för mordet.

Enligt åklagaren har mannen koppling till ett kriminellt nätverk. Han vill i övrigt inte säga något om vad som skedde i gångtunneln där skjutningen ägde rum. Mordvapnet har inte hittats.

Med hänvisning till mannens ålder säger Jäverfelt efter häktningsförhandlingen att han ser fängelse som det enda rimliga straffet.

Sedan tidigare sitter två tonåringar häktade i ärendet misstänkta för grovt skyddande av brottsling. Enligt Jäverfelt var det den mordmisstänkte och dessa två som befann sig på platsen när 39-åringen sköts ihjäl.

— De var på plats, det är min uppfattning, säger han.

"Förnekar"

En tredje yngling är häktad misstänkt för grovt vapenbrott. Han misstänks dock inte för delaktighet i mordet. Två andra personer har delgetts misstanke i ärendet men är inte frihetsberövade.

— Han förnekar brott. Vi har fått yppandeförbud och det råder förundersökningssekretess. Det jag kan säga är att vi ser fram emot den här rättegången så att min klient får möjlighet att visa sin version av den här händelsen, säger 18-åringens advokat.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!