Gemensamt för de fem männen är att de genomgick fertilitetsbehandling – men ingen av dem hade sagt ja till att donera spermier. Arkivbild.
Gemensamt för de fem männen är att de genomgick fertilitetsbehandling – men ingen av dem hade sagt ja till att donera spermier. Arkivbild. - Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Efter spermiestölden – så ska sjukhus gå vidare

Ingen hade sagt ja till att donera – ändå stal sjukhuset deras spermier till insemination och minst fem män blev ofrivilligt pappor. Nu föreslås en rad åtgärder i ett försök att reda ut skandalen.


På inseminationsverksamheten på Länssjukhuset i Halmstad blev 31 barn till genom givarinsemination under de granskade åren 1985–1986 – mestadels på kvällstid utanför ordinarie öppettider. En tidigare rapport har beskrivit en verksamhet som enligt både patienter och tidigare medarbetare drevs "bakom kulisserna".

SVT:s Uppdrag granskning avslöjande tilltaget. Sedan dess har region Halland försökt gå till botten med händelserna vid Länssjukhuset i Halmstad, där de fem drabbade männen genomgick fertilitetsbehandling. Nu föreslås att sjukhuset ska erbjuda DNA-testning gratis till drabbade – men bara om spermadonatorn och barnet ger sitt medgivande, skriver regionen i ett pressutskick.

Dessutom bör regionen enligt förslag bevaka processen kring klagomål i ärendet som har lämnats in till Europadomstolen. Ett tidigare förslag om att samtliga journaler vid kvinnokliniken bör gås igenom vid tiden för spermastölderna avslås däremot, då det inte anses vare sig möjligt eller etiskt försvarbart.

Nästa vecka ska Hallands sjukhus driftnämnd ta ställning till om man ska gå vidare med rekommendationerna från utredningen.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!