Gummigranulat av mikroplast som används till konstgräsplaner är en källa till spridning av mikroplaster, som på senare tid upptäckts i allt fler av människans organ. Arkivbild.
Gummigranulat av mikroplast som används till konstgräsplaner är en källa till spridning av mikroplaster, som på senare tid upptäckts i allt fler av människans organ. Arkivbild. - Foto: Naina Helén Jåma/TT

Mikroplaster hittade i testiklar

Att våra kroppar innehåller mikroplaster blir allt tydligare – nu pekar en studie på att de finns i testiklar hos både människor och hundar. Det visar på bredden av problemet, säger forskaren Bethanie Carney Almroth.


Mikroplaster

Med mikroplast avses fragment av plast och gummi som är upp till 5 millimeter stora.

Några källor till utsläpp av mikroplaster är slitage av däck och vägar, produktion och hantering av primärplast, konstgräsplaner, båtbottenfärg och nedskräpning.

Hur mikroplaster påverkar hälsan och naturen är till stor del okänt men allt mer forskning visar på negativa effekter.

Långa nedbrytningstid gör att mängden mikroplast ökar under lång tid även efter att tillförseln av ny plast har upphört.

Källa: Naturvårdsverket

De har tidigare detekterats i blod, bröstmjölk och moderkaka. Och nu visar forskning att de mikroskopiskt små plastfragmenten – mikroplasterna – även tycks finnas i det manliga könsorganet.

Forskarna, verksamma vid University of New Mexico, undersökte förekomsten av 12 olika sorters mikroplaster i 23 mänskliga testiklar och 47 dito från hund. Samtliga innehöll mikroplaster i varierande mängder, enligt resultaten som publicerats i Toxicological Sciences.

En av studieförfattarna, Xiaozhong Yu, säger till The Guardian att fyndet förvånar eftersom han tvivlade på att mikroplaster kunde penetrera de reproduktiva systemen.

"Exponeras hela tiden"

Förvånad är däremot inte Bethanie Carney Almroth, professor vid Göteborgs universitet som forskar om plasternas effekter.

— Vi exponeras för plasterna hela tiden – de finns i alltifrån dricksvattnet till luften vi andas. Man har till och med hittat spår av plast i bajset från nyfödda barn. Fler och fler studier visar på spår av plast i olika mänskliga organ, säger hon.

Mikroplaster har hittats så gott som överallt i miljön – från nysnö på Antarktis till långt ner i djuphaven. Nedskräpning är en källa till att mikroplaster sprids. Arkivbild.

Hon anser däremot att det är osäkert om metoden som använts i studien verkligen visar på mikroplaster eller om det handlar om spår av plaster.

— Men det visar ändå hur utbrett problemet är, säger Bethanie Carney Almroth.

Hur mikroplaster påverkar hälsan har länge varit oklart, men nu börjar allt mer forskning visa på hälsoeffekter, enligt Carney Almroth. Bland annat visar studier på en koppling mellan förekomst av mikroplaster och ökad risk för ibs-problem, stroke och hjärtinfarkt.

Påverkar fertiliteten?

I den nya studien kunde forskarna även beräkna mängden spermier i testiklarna från hundarna. Resultaten pekar på en koppling mellan förekomst av pvc-plaster och lägre antal spermier. Om detsamma gäller män är oklart men forskarna efterlyser studier för att se om mikroplast påverkar fertiliteten.

Testiklarna som undersöktes kom från obduktioner av både yngre och äldre män och från kastreringar av hundar.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
TT
/