En 50-årig man står åtalad för att ha mördat sin fru i parets gemensamma hem. På onsdagen vittnade kvinnans söner vid rättegången i Nyköpings tingsrätt. Arkivbild.
En 50-årig man står åtalad för att ha mördat sin fru i parets gemensamma hem. På onsdagen vittnade kvinnans söner vid rättegången i Nyköpings tingsrätt. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Sonen om mammans mördare: Kontrollerade henne

Flerfaldigt dömd för att ha misshandlat sin fru släpptes mannen i väntan på ännu ett åtal. Det slutade enligt åklagaren med att han mördade henne. Jag kände att något var på gång, men jag ville inte tänka att det var något otäckt, säger kvinnans son i rätten.


Rättegången mot den 50-årige mannen pågår i Nyköpings tingsrätt. På onsdagen vittnade hennes tre söner om en omtänksam och närvarande mamma, och ett förhållande med en ny man som förändrade henne.

— Hon slutade svara när man ringde. När hon väl svarade hörde man alltid honom i bakgrunden fråga vem hon pratade med. Det var inte samma mamma längre, det var någon annan som styrde, säger den äldsta sonen under sitt vittnesförhör.

Mannen – en bekant från ungdomen som hon återknutit kontakten och gift sig med – beskrivs av sönerna som en aggressiv, hotfull och manipulativ person med alkoholproblem.

Mellanbrodern, som tillsammans med den yngsta brodern bodde hemma när de träffades, kallar tiden under samma tak den värsta i hans liv.

— Jag var alltid extremt orolig, både för mig själv och min mamma och mina bröder. Jag kände att förr eller senare kommer han göra något fysiskt mot någon av oss, säger den yngsta brodern.

Larmar själv

Det är mannen själv som larmar polisen den 6 januari i år och berättar att han tror att han har dödat sin fru. Inne i radhuset i Vagnhärad möts de av stora mängder blod och ett offer med en kraftig stickskada i nacken.

Han hävdar i förhör att han högg henne av misstag efter att hon attackerat honom. Under rättegången sitter han mest och tittar ner i bordet.

Sms-konversation från en septemberkväll förra året då den 50-årige mannen misstänks ha misshandlat sin fru. Hon mördades innan åtalet hann väckas.

Mannen döms första gången för att ha misshandlat henne 2018, två veckor efter parets bröllop. Då får han villkorlig dom. Åren därpå döms han till två och därefter fyra månaders fängelse.

Varje gång berättar frun om det grova våldet i förhör, för att vid rättegången ta tillbaka sina uppgifter.

Höll tyst

Domarna fick sönerna kännedom om genom medier efter mordet. De bevittnade aldrig själva något fysiskt våld, även om det funnits tecken. Så även enstaka rop på hjälp, som dock snabbt viftades bort.

— Hon ville bara mitt bästa, mina bröders bästa och familjens bästa. Hon ville inte dra in oss i något skulle jag tro. Det fanns skam där kanske, säger den äldsta brodern.

I september förra året greps mannen för en ny misshandel. Han anhölls men släpptes i väntan på ett åtal som aldrig hann väckas.

Misshandeln ingår i den nu pågående mordrättegången.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
TT
/
/