Importerade jordgubbar som säljs som svenska, hästkött i kebab och utspädd olivolja. Livsmedelsfusk som dessa ska stoppas med en 'Fusk-enhet', föreslår regeringens särskilda utredare. Arkivbild.
Importerade jordgubbar som säljs som svenska, hästkött i kebab och utspädd olivolja. Livsmedelsfusk som dessa ska stoppas med en 'Fusk-enhet', föreslår regeringens särskilda utredare. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

"Fuskenhet" föreslås stoppa livsmedelsfiffel

Fusk inom livsmedelsbranschen – som hästkött i kebaben och utspädd olivolja – måste kunna bestraffas hårdare, skriver regeringens särskilda utredare Eva-Lotta Hedin på Dagens Nyheters debattsida.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Enligt Hedin har de länder som är bäst på att avslöja livsmedelsfusk inrättat specialiserade enheter som utöver traditionella inspektörer kan bestå av poliser, journalister, revisorer och analytiker.

Utredaren föreslår därför att en särskild "fuskenhet" ska inrättas på Livsmedelsverket. Den ska ansvara för den mest avancerade kontrollen och bland annat bestå av en "nationell kontrollstyrka med specialistkompetens".

Kontrollmyndigheterna föreslås även få utökade möjligheter att utbyta uppgifter. Jordbruksverket, Kemikalieinspektionen och Livsmedelsverket ska gemensamt ansvara för fuskenheten.

Vidare föreslår Hedin en särskild sanktionsavgift mot livsmedelsfusk som ska verka avskräckande.

"Om den som fuskar har tjänat på överträdelsen ska avgiften fastställas till dubbla vinsten. Om vinsten inte går att beräkna ska avgiften i stället fastställas utifrån hur allvarlig överträdelsen varit, upp till 50 miljoner kronor", skriver utredaren.

TT