Svampinfektion med Trichophyton mentagrophytes kallas även. En variant av denna tros kunna överföras sexuelllt och ge upphov till bland annat klåda. Arkivbild.
Svampinfektion med Trichophyton mentagrophytes kallas även. En variant av denna tros kunna överföras sexuelllt och ge upphov till bland annat klåda. Arkivbild. - Foto: CDC/TT

Svårbehandlad svamp kan smitta vid sex

En svårbehandlad sexuellt överförbar svampinfektion oroar forskare. Svampen har tidigare funnits i Europa och nu har det första fallet upptäckts i USA.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Svampinfektionen Trichophyton mentagrophytes , en slags ringorm, tycks framför allt smitta mellan män som har sex med män, enligt rapporter från den amerikansk smittskyddsmyndigheten CDC. Förra året rapporterades om 13 fall i Frankrike som forskarna sannolikt tror har smittats via sex och nu har det första fallet bekräftats i USA.

Kliande rodnader

I det amerikanska fallet, som rapporterats i Jama Dermatology, beskrivs en man i 30-årsåldern som tros ha smittats efter resor i Grekland och Storbritannien. Vid hemkomst drabbades han av kliande rodnader i ljumsken, på benen och rumpan. Efter att ha behandlats med tre olika anti-svampläkemedel blev han bättre, men först efter över fyra månader.

Eftersom liknande svampinfektioner har visat sig vara svåra att behandla och forskare varnar nu för att det kan handla om en viss resistens mot svampbehandlingar.

Trichophyton mentagrophytes som ger upphov till svampinfektioner i mikroskop. Arkivbild.

Kontakta vården

Svampinfektioner som ringorm sprids ofta från människor eller husdjur. Läkarna som rapporterar om det amerikanska fallet skriver att det sannolikt handlar om sexuell smitta men att mannen kan ha smittats i en bastu. De skriver att de inte vill skrämmas men uppmärksamma allmänheten och vården på att det finns en svamp som kan vara sexuellt överförbar.

Avrom Caplan, professor i dermatologi vid NYU Grossman School of Medicine och en av rapportförfattarna säger till NBC News att det troligen inte handlar om en stor utbredning av smittan.

"Men den som har kliande ytor i ljumsken som inte går över bör kontakta vården", säger han.

TT
/
/
USA