De gamla mobilnäten släcks ned i Sverige.
De gamla mobilnäten släcks ned i Sverige. - Foto: Jessica Gow/Caisa Rasmussen / TT

2G- och 3G-näten släcks – kraven inför skiftet av mobilnät

Inför nedsläckningen av 2G- och 3G-nätet kräver nu Post- och telestyrelsen och Konsumentverket att skiftet till 4G och 5G sker ”kontrollerat”.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
2G OCH 3G SLÄCKS NER I HELA VÄRLDEN

Andra och tredje generationens mobilnät – 2G och 3G – släcks just nu ned över hela världen. 2G lanserades 1991 och 3G 2006.

En kraftig efterfrågan på framför allt datakommunikation gör att de nya näten 4G och 5G behöver ta mer frekvensutrymme i anspråk.

Sveriges största teleoperatörer – Telia, Telenor, Tele2 och Tre – har olika tidsplaner för när nedstängningen ska ske. Enligt Post- och telestyrelsen väntas 2G-näten ha stängts ner vid utgången av 2025.

Utrustning som är beroende av 2G- och 3G-nät måste därför bytas ut eller uppgraderas. Det kan röra sig om exempelvis trygghetslarm, hemmalarm, personlarm, elmätare, åtelkameror, robotgräsklippare och styrning av värmesystem/vattenpumpar i bostadshus/sommarstugan.

Källa: TT

Andra och tredje generationens mobilnät – 2G och 3G – släcks just nu ned över hela världen. 

I Sverige var planen att det i slutet av nästa år bara skulle finnas 4G och 5G, men nu har Telia skjutit upp att stänga ner sitt 2G-nät till 2027. 

LÄS MER: Då slutar Telias mobilnät fungera – skjuter upp stängningen

Utbyggnad av en 5-G mast i Nyköping. Foto: Jessica Gow/TT

Det händer när 2G och 3G stänger ned

Men vad innebär det att 2G och 3G stängs ned? En hel del för dig som inte har det senaste inom teknik.

Har du en gammal mobil, så kommer den inte längre gå att använda när nätet avvecklas.

Förutom mobiltelefoner så är det framförallt äldre teknik som man kanske inte köper ny så ofta som riskerar att sluta fungera, som larm, robotgräsklippare och värmepumpar. 

MISSA INTE: 

Gamla mobilnät stängs ner: Då slutar larm och mobiler fungera

3G-nätet släcks: Här är mobilerna som slutar fungera

PTS och Konsumentverkets krav – när mobilnäten släcks 

I en gemensam skrivelse har Post- och telestyrelsen, PTS, och Konsumentverket gått ut med en rad åtgärder som de anser viktiga för att mobilnäten ska stängas ner på ett "ansvarsfullt sätt".

I den skriver de båda myndigheternas generaldirektörer Dan Sjöblom (PTS) och Cecilia Tisell (Konsumentverket): 

”Teknikskiftet är viktigt för samhället som helhet. Vi förväntar oss därför att teknikskiftet sker kontrollerat, med tydliga tidsplaner och på ett ansvarsfullt sätt med lyhördhet för de användargrupper som berörs”

De båda myndigheterna pekar på att det är viktigt att mobiloperatörerna informerar sina kunder om avvecklingen av mobilnäten, och att det görs i god tid. 

PTS och Konsumentverket skriver även att återförsäljare av teknikprodukter måste informera om att en produkt bara funkar med 2G- och 3G-nät, och om det inte gjorts ska köparen kunna kräva pengarna tillbaka.

LÄS MER: Stängningen av 2G-nätet pausas – för bilarnas skull

/