Mia Edwall Insulander, generalsekreterare vid Advokatsamfundet. Arkivbild.
Mia Edwall Insulander, generalsekreterare vid Advokatsamfundet. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Krav på advokater höjs

Advokatsamfundet har beslutat att införa nya krav på försvarsadvokater som arbetar med allvarliga brottmål. Bland annat ska de nya reglerna förhindra att advokater går kriminellas ärenden.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

För att få åta sig uppdrag som försvarare i mål med minimistraffet fyra års fängelse kommer det från och med nästa år att krävas fem års erfarenhet av försvararuppdrag, uppger företrädare för Advokatsamfundet.

Det kommer också ställas krav på att advokater ska ha genomgått en grundläggande brottmålsutbildning för att kunna åta sig uppdrag som offentliga försvarare.

Advokatsamfundet anser att de nya kraven minskar risken för att oerfarna advokater bryter mot god advokatsed.

"Brottsutvecklingen i Sverige har inneburit stora utmaningar för försvarare där grovt kriminella individer efter­frågar tjänster som går utanför vad som är etiskt försvarbart", skriver bland andra Mia Edwall Insulander, Advokatsamfundets generalsekreterare, på DN Debatt.

"Konkurrensen om denna typ av försvarar­uppdrag kan därmed påverkas av otillbörliga och olagliga metoder, vilket även flera fall som varit föremål för disciplinnämndens prövning visar".

De senaste åren har flera fall uppmärksammats, där advokater begått brott eller brutit mot etiska regler. Mia Edwall Insulander anser att de nya reglerna kommer att bidra till att klienter får försvarare med tillräcklig kompetens, samtidigt som risken för överträdelser minskar.

— Det kommer absolut att förbättra situationen. Sen kan man ändå inte utesluta att det sker övertramp, säger hon till SVT Nyheter.

TT
/
/
SVT
/