Schyman och Paulsen ryckte på slutet

Schyman och Paulsen var valets överraskningar.


Opinionsmätningarna prickade i stort sett rätt inför EU-valet. Men Gudrun Schymans (fi) och Marit Paulsens (fp) ryck på upploppet överraskade.

Opinionsinstituten fick i stort sett rätt i sina prognoser inför EU-valet, bedömer Sifo och Novus opinion. Piratpartiets och miljöpartiets stöd i väljarkåren kom inte som en blixt från klar himmel.

– För en gångs skull vid ett Europaval var det relativt lite som fick mig att höja på ögonbrynen, säger Arne Modig som är opinionsansvarig vid Novus opinion.

Samtidigt konstaterar han att de stora partierna - moderaterna och socialdemokraterna - överskattades, medan folkpartiet underskattades. Och fp kan nog tacka Marit Paulsen för en stor del av framgången:

– Det är inte så många starkt lysande personligheter som varit kandidater. Sedan ligger mycket i att Europastämningarna är mer positiva nu och då har folkpartiet en fördel, och plockar över väljare från moderaterna, säger Arne Modig.

Toivo Sjörén, opinionsansvarig vid Sifo, lyfter fram en annan kvinnlig kandidat som ryckte - dock utan att nå ett mandat.

– Fi:s kraftiga uppgång från i stort sett ingenting förvånade mig. Att få uppmärksamhet är väldigt viktigt, men man får inte upptäckas på fredagen före valet. Gudrun Schyman är ju en skicklig politiker, men man måste höras i debatten en tid, säger Sjörén.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polens president stoppar dagen efter-piller

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.