Måndag 8 Aug
Stockholm

Schyman och Paulsen ryckte på slutet

Schyman och Paulsen var valets överraskningar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Opinionsmätningarna prickade i stort sett rätt inför EU-valet. Men Gudrun Schymans (fi) och Marit Paulsens (fp) ryck på upploppet överraskade.

Opinionsinstituten fick i stort sett rätt i sina prognoser inför EU-valet, bedömer Sifo och Novus opinion. Piratpartiets och miljöpartiets stöd i väljarkåren kom inte som en blixt från klar himmel.

– För en gångs skull vid ett Europaval var det relativt lite som fick mig att höja på ögonbrynen, säger Arne Modig som är opinionsansvarig vid Novus opinion.

Samtidigt konstaterar han att de stora partierna - moderaterna och socialdemokraterna - överskattades, medan folkpartiet underskattades. Och fp kan nog tacka Marit Paulsen för en stor del av framgången:

– Det är inte så många starkt lysande personligheter som varit kandidater. Sedan ligger mycket i att Europastämningarna är mer positiva nu och då har folkpartiet en fördel, och plockar över väljare från moderaterna, säger Arne Modig.

Toivo Sjörén, opinionsansvarig vid Sifo, lyfter fram en annan kvinnlig kandidat som ryckte - dock utan att nå ett mandat.

– Fi:s kraftiga uppgång från i stort sett ingenting förvånade mig. Att få uppmärksamhet är väldigt viktigt, men man får inte upptäckas på fredagen före valet. Gudrun Schyman är ju en skicklig politiker, men man måste höras i debatten en tid, säger Sjörén.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.