Nyheter24
Annons

Är din partner flygrädd? Då ska du aldrig göra det här

Publicerad: 23 juni 2024, kl. 10:09
Flygrädsla är en av de vanligaste fobierna. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT & Stina Stjernkvist/TT

Det kan vara svårt att leva med en person som har en fobi och stundtals lider av stark ångest. Då kan det vara bra att veta vad man ska och inte ska göra för att hjälpa sin partner.

Väldigt många människor lever med fobier av olika slag som kan orsaka stark ångest, mardrömmar och panik. Det kan handla om allt från social fobi och höjdskräck till trypofobi som är rädsla för upprepande mönster av hål. Men bland de vanligaste fobierna finns aerodromofobi som är rädsla för att flyga.

LÄS MER: 

Som partner eller anhörig till en person som lider av flygrädsla kan det vara otroligt svårt att veta hur man ska hantera deras rädsla och ångest. Ofta vet personerna nog inte själva hur de ska hantera den och det är inte ovanligt att blunda för sina problem och helt undvika situationer där fobin triggas. 

Annons
"En person med flygrädsla får stark ångest inför en flygning, och denna ångest brukar börja långt innan man stiger på planet." Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Nyheter24 har pratat med Caroline Erkers som är legitimerad psykolog och vd för Svea KBT. Hon ger sina bästa tips för hur man hjälper en fobiker med flygrädsla.

Tre tips till partner eller anhörig

1. Uppmuntra partnern att söka hjälp

– Fobier kan botas och KBT är väldigt effektivt och har mycket vetenskap och forskning bakom sig. Erbjud dig att följa med som stöd och uppmuntra partnern att våga prata om detta och ta steget i att må bättre.

Annons

2. Närma er det obehagliga tillsammans 

– Försök tillsammans jobba er framåt mot mindre rädsla, utan att tvinga. 

3. Ge inte upp!

– Som partner kan det vara jobbigt att se rädsla hos någon man älskar, men om personen fortsätter undvika det läskiga kommer det aldrig att bli bättre.  

Annons

Vad bör man undvika att säga eller göra?

Caroline Ekers menar att det finns tydliga do's and dont's för fobikerns partner.

– Undvik att ”lösa” problemen åt din partner. Då är det bättre att stötta dem så att de kan lösa problemen själva. 

Undvik också att bråka eller tvinga din partner. Även om du inte tycker att flyga är läskigt så är detta något som din partner blir otroligt rädd för. 

– Partnern kanske drömmer mardrömmar eller får panikattacker vilket är fruktansvärt obehagligt. Ha förståelse och empati, och var ett stöd i uppmuntran att söka hjälp.

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera eller svara på andra kommentarer.

Annons
Annons
Annons