Kanske blir det sju nya sorters blommor som hamnar i midsommarbuketten. Arkivbild.
Kanske blir det sju nya sorters blommor som hamnar i midsommarbuketten. Arkivbild. - Foto: Hasse Holmberg / TT

Tidig sommar kan påverka midsommarbuketten

Sommaren kom extra tidigt i år – vilket gjorde tiden mellan hägg och syrén ovanligt kort, enligt rapporter om blomningsmönster runt om i Sverige. Blomningen sker tidigare och under kortare tid, säger Ola Langvall från SLU.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Fakta: Förändrade säsongsvariationer

Klimatförändringen leder till fenologiska förändringar – förändringar av de årliga säsongsvariationerna i naturen, som påverkar artens livscykler.

Redan i dag har många arter av fågel och fjäril förskjutits norrut och många flyttfåglar anländer tidigare på våren.

Den här typen av förändringar påverkar interaktioner mellan arter, tillgång på mat, mottaglighet för rovdjur eller förekomst av sjukdomar. Det finns till exempel risk för att insekter börjar flyga innan växterna de pollinerar har börjat blomma.

Källa: Naturvårdsverket

Den svenska våren var kylslagen runt om i Sverige, med snö i stora delar av Norrland på valborgsmässoafton. Sedan slog det snabbt om.

Att sommaren kom extra tidigt märks i rapporterna från allmänheten som den 5-6 juni dokumenterade läget för några vanliga blommor på nästan 1 200 platser i landet. Syrén, rönn, liljekonvalj och hägg hade redan blommat över längre norrut än vid de två tidigare år som kampanjen Försommarkollen, som Sveriges lantbruksuniversitet och Svenska Botaniska Föreningen står bakom, genomfört.

— Vi har haft en väldigt lång period med värme i stort sett hela landet, vilket drivit på blomning och lövsprickning, säger Ola Langvall från SLU, samordnare för Svenska fenologinätverket.

— Det som var mest anmärkningsvärt var att det gick så fort från en ganska sen vår till en väldigt tidig sommar.

Liljekonvalj. Arkivbild.

"Stora hotet"

Den långsiktiga trenden är att klimatförändringen leder till ändrade blomningsmönster. Data visar att alla arter som ingår i Försommarkollen – liten blåklocka, liljekonvalj, prästkrage, hägg, rönn och syrén – nu blommar allt längre norrut kring nationaldagen än vad de gjorde för 150 år sedan.

— Men det stora hotet är att invasiva arter tack vare klimatförändringen kan etablera sig och konkurrera ut inhemska arter. Som malörtsambrosia som behöver en lång säsong för att komma i blom och föröka sig, säger Langvall.

— Den är också fruktad av allergiker, den förlänger pollensäsongen.

För de flesta arter spelar det inte så stor roll om de blommar i maj eller slutet av juni, enligt Langvall. Däremot kan en kortare blomningsperiod ställa till det för andra.

— Humlor och bin är ett exempel på arter som kan missgynnas när de inte kan samla nektar under en längre period.

Humlor kan påverkas av kortare blomningsperioder. Arkivbild.

Nya traditioner

Även människan påverkas, men då handlar det om traditioner som skakas om när naturens cykel förändras. Kanske blir det sju nya sorters blommor som hamnar i buketten eller under huvudkudden i framtiden.

— Många av de arter vi förknippar med midsommar är redan överblommade när vi kommer dit. Prästkrage och blåklocka kommer man fortfarande kunna ha i sin bukett, men midsommarblomster har nästan blommat över nu, säger Langvall.

— Många har också starka minnen av syrén på skolavslutningen, men det kan bli svårt i stora delar av landet. Att avslutningen är senarelagd på många håll kan dock spela in.

Tiden mellan hägg och syrén blev kort i år. Arkivbild.
TT
/
/