Hur köper du din färskpotatis?
Hur köper du din färskpotatis? - Foto: Johan Nilsson/TT och Christine Olsson/TT

Då ska du inte köpa jordig färskpotatis

Under sommaren är färskpotatisen en stapelvara bland svenskarna. Men vilken variant är egentligen att föredra, tvättad eller otvättad?


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Sommaren är här och i matväg är det också synonymt med att den färskpotatisen gör entré på svenskarnas lunch- och middagsbord.

Den svenska färskpotatisen, som betraktas som en delikatess, finns bara under en begränsad tid och börjar i regel säljas i maj eller juni, men under gynnsamma förhållanden kan försäljningen redan ske i april. 

MISSA INTE: Så kokar du din färskpotatis till perfektion

Foto: Fredrik Sandberg/TT

LÄS MER: Så kan din potatis bli en giftfälla: "Kräkningar och diarré"

Tvättad eller jordig potatis?

Om man inte har odlat egen färskpotatis och i stället behöver bege sig till en livsmedelsbutik för att inhandla potatisen så är man bekant med att den inte sällan finns i två varianter: tvättad eller otvättad. 

Och varje år återkommer frågan kring vilken variant som egentligen är bäst. På vissa håll hävdas det att den tvättade färskpotatisen får ett hårdare skal och mindre smak, medan andra menar på att det är svårare avgöra kvaliteten på en jordig potatis. 

En som känner igen debatten är Tony Gustavsson som är ansvarig för kontroll-och analysverksamheten hos Svensk Potatis. 

– Det finns många skolor angående tvättad potatis kontra otvättad oavsett om den är färsk eller lagrad. Vissa hävdar att man inte ska tvätta och andra inte, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Vad gäller färskpotatis så påverkas inte hållbarheten nämnvärt åt något av hållen om den förvaras rätt. Mörkt och svalt.

Foto: Janerik Henriksson/TT

LÄS MER: Har du förvarat brödet fel hela livet? Här är vanliga missen

Enligt Gustavsson släpper i princip hela skalet om potatisen tvättas inom tre timmar. Om den därefter förvaras kyld blir den inte brun och behöver heller inte skalas.

– Att man kan uppleva att skalet sitter fast på knölen nu i slutet av juni beror oftast på att potatisen börjat mogna och bilda ett stabilt skal.

"Jordig potatis får med sig mögelsporer"

Det finns också en praktiskt anledning till varför producenter rengör potatisen.

– Man tvättar potatisen för att vi som konsumenter inte ska behöva ta med jord hem och sedan spola ned den i våra kommunala avlopp. Potatisen sorteras så att man får bort de skadade och gröna knölarna för att höja kvaliteten så att man inte ska behöva slänga så mycket.

Dessutom kan den otvättade potatisen också föra med sig vissa nackdelar. 

– En jordig potatis får även med sig mögelsporer med mera, som vi inte vill ha i butiken eller i kylen. Om upptagningsförhållanden har varit blöta blir det ofta mera jord och lera än potatis i lådorna och det är ju onödigt att transportera runt detta.

Så den som vill vara på den säkra sidan vad gäller risk för mögel och vill ha en mer hållbar transport, gör kanske rätt i att välja en tvättad potatis.

MISSA INTE: Därför ska du aldrig plocka rabarber direkt efter midsommar

Foto: Janerik Henriksson/TT

Om din potatis mjuknar fort eller blir brun beror det, enligt Gustavsson, sannolikt på att den förvarats för varmt i butiken eller att det gått för lång tid från skördetillfället till det man köper potatisen. 

Och för färskpotatis beräknas hållbarheten i dagar.

– Fyra till sex dagar max, sedan börjar den att ge med sig oavsett om den är tvättad eller inte.

LÄS MER: Därför ska du aldrig äta hallon utan att koka dem först

stats