Stockholm

Bebis hjärnskadades

En sexmånaders pojke drabbades av hjärnskador sedan en läkare och en sköterska inte övervakat honom tillräckligt noga.(TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En sexmånaders pojke drabbades av permanenta hjärnskador sedan en läkare och en sköterska på Astrid Lindgrens barnsjukhus inte övervakat honom tillräckligt noga efter ett fall. Läkaren varnas och sköterskan får en erinran.

Barnet kom in på kvällen efter att ha fallit från en tvättmaskin. Läkaren misstänkte en lätt hjärnskakning och lät pojken stanna för observation eftersom mamman var orolig. Åtgärden räddade förmodligen barnets liv, men var inte tillräcklig, enligt Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN).

På natten försämrades pojkens tillstånd, men först klockan 07:30 på morgonen blev han undersökt av läkaren igen. Då konstaterades en blödning i hjärnan och barnet opererades akut.

Den ansvariga läkaren varnas nu av HSAN som anser att hon borde ha sett till att barnet övervakades bättre under natten. De anser att hon inte förstått allvaret med ett skallskadat spädbarn.

Även den tjänstgörande sjuksköterskan kritiseras, i form av en erinran. Sköterskan borde ha varit mer observant på barnets tillstånd under natten och kontaktat läkaren vid osäkerhet, anser HSAN.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.