Torsdag 22 Februari 2024

Bebis hjärnskadades

En sexmånaders pojke drabbades av hjärnskador sedan en läkare och en sköterska inte övervakat honom tillräckligt noga.(TT)


En sexmånaders pojke drabbades av permanenta hjärnskador sedan en läkare och en sköterska på Astrid Lindgrens barnsjukhus inte övervakat honom tillräckligt noga efter ett fall. Läkaren varnas och sköterskan får en erinran.

Barnet kom in på kvällen efter att ha fallit från en tvättmaskin. Läkaren misstänkte en lätt hjärnskakning och lät pojken stanna för observation eftersom mamman var orolig. Åtgärden räddade förmodligen barnets liv, men var inte tillräcklig, enligt Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN).

På natten försämrades pojkens tillstånd, men först klockan 07:30 på morgonen blev han undersökt av läkaren igen. Då konstaterades en blödning i hjärnan och barnet opererades akut.

Den ansvariga läkaren varnas nu av HSAN som anser att hon borde ha sett till att barnet övervakades bättre under natten. De anser att hon inte förstått allvaret med ett skallskadat spädbarn.

Även den tjänstgörande sjuksköterskan kritiseras, i form av en erinran. Sköterskan borde ha varit mer observant på barnets tillstånd under natten och kontaktat läkaren vid osäkerhet, anser HSAN.

Skrivet av:

Senaste nytt

Sverige skickar militär till EU-instats i Röda havet

Brott ska oftare kunna leda till vräkning

Hyresgäster som begår brott eller har inneboende eller barn som begår brott i närområdet ska kunna vräkas lättare. Syftet är att skapa tryggare bostadsområden.

Ytterligare stämning i guldtvisten

Ytterligare en stämningsansökan har lämnats in i den uppmärksammade guldtvisten i Göteborg.

Kluriga knep för de 120 000 som fick höjd skatt i januari

Fler än någonsin – en miljon svenskar, räknas i dag som höginkomsttagare. Det är en ökning med 120 000 löntagare i januari. Och det finns ett par knep för att åtminstone delvis undkomma den statliga inkomstskatten.

Svinpestområde öppnar för allmänheten

Den afrikanska svinpesten är i stort sett borta från området runt Fagersta. Nu öppnas kärnområdet för allmänheten och i ytterområdet blir det tillåtet med flera skogsåtgärder igen, meddelar Jordbruksverket.

Oförändrad ränta i Turkiet

Turkiets centralbank lämnar styrräntan oförändrad på 45,0 procent. Det låg i linje med analytikerkårens förväntningar, enligt Bloombergs sammanställning.