Bebis hjärnskadades

En sexmånaders pojke drabbades av hjärnskador sedan en läkare och en sköterska inte övervakat honom tillräckligt noga.(TT)


En sexmånaders pojke drabbades av permanenta hjärnskador sedan en läkare och en sköterska på Astrid Lindgrens barnsjukhus inte övervakat honom tillräckligt noga efter ett fall. Läkaren varnas och sköterskan får en erinran.

Barnet kom in på kvällen efter att ha fallit från en tvättmaskin. Läkaren misstänkte en lätt hjärnskakning och lät pojken stanna för observation eftersom mamman var orolig. Åtgärden räddade förmodligen barnets liv, men var inte tillräcklig, enligt Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN).

På natten försämrades pojkens tillstånd, men först klockan 07:30 på morgonen blev han undersökt av läkaren igen. Då konstaterades en blödning i hjärnan och barnet opererades akut.

Den ansvariga läkaren varnas nu av HSAN som anser att hon borde ha sett till att barnet övervakades bättre under natten. De anser att hon inte förstått allvaret med ett skallskadat spädbarn.

Även den tjänstgörande sjuksköterskan kritiseras, i form av en erinran. Sköterskan borde ha varit mer observant på barnets tillstånd under natten och kontaktat läkaren vid osäkerhet, anser HSAN.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Han är TV4-profilen Johan Macéus kända son

Karlskrona: Polisen rapporterar om brand

"Larm om brand, Rödeby.", skriver polisen på sin hemsida.

Största guldstöten i Kanada nära klaras upp

Kanadas polis är nära att lösa den största guldstölden i landets historia. 6 600 guldtackor stals vid kuppen. Flera personer har gripits och väntar åtal.

Kreml: Ukraina-hjälp från USA förändrar inget

Nytt bistånd från USA till Ukraina kommer inte att förändra dynamiken på slagfältet, hävdar Ryssland. Uttalandet kommer i samband med att USA:s kongress förbereder sig för en avgörande omröstning under helgen om långvarig militär finansiering till Ukraina.

Meteoritjägare överklagar till Högsta domstolen

Geologerna Anders Zetterqvist och Andreas Forsberg som i hovrätten förlorade den uppmärksammade tvisten om en meteorit som landade utanför Enköping i november 2020 överklagar till Högsta domstolen.

Nordeas stora förändring – så påverkas du: "Genomsyrar allt"

Sverige har större problem än grannländerna med vågen av bankbedrägerier, enligt Nordea-chefen Frank Vang-Jensen. Man ska vara väldigt försiktig och skeptisk, säger han om hur utsatta grupper ska skydda sig.