Nu varnar öl-bryggerierna om att branschen kan dö.
Nu varnar öl-bryggerierna om att branschen kan dö. - Foto: Fredrik Sandberg/TT Janerik Henriksson/TT

Bryggerierna slår larm: Då kan branschen dö

I mångas ögon är ölen en nödvändighet på AW:n, men i framtiden kan det svenska ölutbudet minska. Nu varnar nämligen flera bryggerier för att de kan tvingas gå i graven.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Att avnjuta en kall öl i sommarsolen är för många en favoritaktivitet. I Sverige står den gyllene drycken faktiskt för hela 32 procent av all alkoholkonsumtion, enligt Systembolaget

För de som helst lyxar till det med en öl från ett mikrobryggeri kan det dock se skralt ut på hyllorna i framtiden, för nu varnar bryggerierna för att branschen kan dö ut. 

MISSA INTE: Inbrottsvåg mot Systembolaget – det stjäl tjuvarna

Flera ölbryggerier i konkurs 

Nyheter24 har tidigare rapporterat om bryggerier som drabbats av branschens höga priser. Från att ha haft en blomstrande marknad utsatts de nu för skenande kostnader och en minskad köpkraft.

Ett bryggeri som under våren 2024 valde att ansöka om konkurs är Jädraås bryggeri, som tidigare funnits både på restauranger och Systembolaget. 

LÄS MER: Ölbryggeriet i konkurs på grund av dålig ekonomi

Flera ölbryggerier riskerar konkurs. Foto: Janerik Henriksson/TT

Bryggeriernas varning: "Branschen dör"

Det är alltså ingen hemlighet att de senaste åren varit ansträngda för Sveriges mikrobryggerier.

Speciellt drabbade är bryggerierna på Gotland, vilket P4 Gotland var först med att rapportera om. Gotland är nämligen det län i Sverige med flest dryckestillverkare per capita.

P4 Gotland pratade då med Jonny Warg, som driver Barlingbro bryggeri i Visby, och Nina Shultes, som startat Snausarve bryggeri.

– För oss har det varit tufft, det har varit jättetufft. Framförallt har vinsten gått ner. I vart fall på tio till femton procent. Allt har blivit dyrare: Löner, och det kostar mer att producera, säger Jonny Warg till radion. 

Även Nina Shultes håller med om att priserna har gått upp. För P4 Gotland berättar hon att både allmänna prishöjningar och enorma fraktkostnader kan stå som orsak till bryggeriernas fall. 

Både Nina Shultes och Jonny Warg hoppas därför att regeringen väljer att driva igenom en sänkt skatt för mikrobryggerier – något som de har planerat att besluta om under hösten 2024. 

– Det finns lite ljus i tunneln nu med differentierad alkoholskatt, får vi inte igenom det tror jag att branschen dör, säger Nina Shultes till radion

LÄS MER:

Bryggeriet går i konkurs efter 138 år

Vanliga misstaget när du fiskar – ger inget napp

stats