Nu går ännu ett bryggeri i konkurs.
Nu går ännu ett bryggeri i konkurs. - Foto: Martina Holmberg/Janerik Henriksson/TT

Ölbryggeriet i konkurs på grund av dålig ekonomi

Det är tuffa tider för landets mindre ölbryggerier. Nu har ännu ett bolag försatts i konkurs på grund av bristande lönsamhet.


De senaste åren har varit minst sagt ansträngda för Sveriges mikrobryggerier. 

I en undersökning Sveriges oberoende bryggerier gjorde med sina medlemsföretag 2023, så svarade 68 procent att de skulle gå med förlust eller göra minusresultat. Bara tre procent förväntade sig göra en större vinst. 

En tredjedel av alla de 160 bryggerier som är med i föreningen, var oroliga över att behöva lägga ner verksamheten under 2024. 

Klassiska korvjätten i konkurs efter miljonförlust

Jädraås Bryggeri i konkurs

Det har svängt snabbt inom ölbryggeriet, som gått från en blomstrande till konkursdrabbad bransch. Anledningen stavas skenande kostnader och minskad köpkraft.  

Ett bryggeri som nyligen gick i graven är Jädraås Bryggeri, som försattes i konkurs av Gävle tingsrätt i fredags, skriver Gefle Dagblad.

Bolaget bildades av Lars och Eva Nordlund 2011, och Jädraöl har sålts både på Systembolaget och på restauranger. 

För nästan sex år sedan köptes Jädraås upp av konkurrenten Geflebockens Bryggeri, men ölförsäljningen gick inte som planerat. 

Bryggeriet går i konkurs efter 138 år

Jädraöl Trädgårds Pilsner. Foto: Systembolaget

Systembolaget största kunden

Pandemin gjorde att efterfrågan från restaurangerna sjönk. En höjning av priserna på råvaror och drivmedel gjorde bryggeriet behövde höja priset på ölen, vilket i sin tur innebar att den blev dyrare på Systembolaget. 

– Vi har svårt att ta oss in på marknaden där de fyra stora bryggerierna Spendrups, Carlsberg, Kopparbergs och Åbro har avtal. Det gäller även lokala krogar. Systembolaget var Jädraöls största kund, men där har vi tappat successivt, säger Claes Hallén, ägare Geflebockens Bryggeri till GD och fortsätter: 

– För mig började mitt engagemang som en hobbygrej via en kamrat, sedan har det blivit för stort och industriellt. Jag har släckt några bränder och hållit igång verksamheten som aldrig blommat ut ordentligt. Men jag är övertygad om att någon med ny kraft kan vända på utvecklingen.

Här går 100 företag i konkurs – varje vecka

Hemtex-butik går i konkurs på grund av dålig ekonomi

/