Nästan 50 000 döda av värmen i Europa
Över 47 000 människor dog av värmerelaterade orsaker i Europa under 2023 – det hetaste året som hittills har uppmätts på jorden, enligt en ny studie. Men siffran hade kunnat vara ännu högre.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Värmeböljorna kommer att bli kraftigare och längre i samband med klimatförändringen. Det är den klimateffekt som väntas få störst påverkan på den svenska folkhälsan. Under värmeböljan 2018 ökade exempelvis dödligheten bland Sveriges befolkning jämfört med tidigare somrar.
Människor påverkas olika och konsekvenserna kan vara både psykiska och fysiska.
Särskilt känsliga grupper är äldre, personer med vissa kroniska sjukdomar eller som tar vissa mediciner och ensamboende med funktionsnedsättning. De akuta hälsoeffekterna inkluderar bland annat värmeslag, stroke, hjärtinfarkt och lungbesvär.
Källa: Nationella expertrådet för klimatanpassning
Den smyger sig på, kallas klimatförändringens tysta mördare och slår hårt mot redan sårbara grupper som äldre och kroniskt sjuka. Värmen kan kopplas till över 47 000 dödsfall i Europa förra året, enligt en studie från Barcelona Institute for Global Health.
2023 var det varmaste året som uppmätts på jorden och det näst varmaste som uppmätts i Europa. Temperaturen fortsätter att stiga till följd av klimatförändringen – och det är ett allt större orosmoln i Europa, som enligt forskning är den kontinent som värms upp allra snabbt.
Kunde varit värre
Utan de åtgärder som de senaste två årtiondena vidtagits för att anpassa samhället till stigande temperaturer hade den värmerelaterade dödligheten dock kunnat vara 80 procent högre, enligt studien, som publicerats i vetenskapstidskriften Nature Medicine. Det handlar bland annat om åtgärder som mer luftkonditionering, förbättrad information och varningar till allmänheten samt framsteg inom hälso- och sjukvård.
— Det har dramatiskt minskat den värmerelaterade sårbarheten och dödligheten de senaste somrarna, särskilt bland äldre, säger studiens huvudförfattare Elisa Gallo i en kommentar.
Rapportförfattarna bygger sina slutsatser på temperaturdata och dödsfallsregister från 35 länder i Europa – och framhåller att den värmerelaterade dödssiffran är en uppskattning. Äldre människor löper störst risk att falla offer för värmen och länder i Sydeuropa, som Grekland, Italien och Spanien, är värst drabbade, enligt studien.
"Inte tillräcklig"
Resultaten är i linje med tidigare forskning, enligt Dominic Royé från Climate Research Foundation, som inte varit inblandad i studien. Han menar att det finns ett ökat behov av att bättre hålla koll på värmens effekter bland de mest utsatta grupperna.
— Vi övervakar temperaturen mycket bra, men inte hälsoeffekter på samma sätt, säger Royé till The Guardian.
— Den samhälleliga anpassningen till stigande temperaturer har spelat en avgörande roll för att minska dödligheten i Europa, men är fortfarande inte tillräcklig.