Det ska du aldrig ha i din carbonara – enligt Alexandra Zazzi
Får man ha grädde i sin carbonara eller inte, det är en ständigt pågående diskussion. Kocken Alexandra Zazzi reder ut vad en autentisk carbonara är och vad man inte ska ha i den.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Carbonara är en klassisk italiensk pastarätt som tagit världen med storm. I Sverige är det en ständig diskussion om vad en autentisk carbonara faktiskt är och om man får ha grädde i den eller inte.
Vissa menar att man ska ha bacon i medan andra hävdar att det bara kan kallas carbonara om man har pancetta i sin carbonara.
LÄS MER: Gör aldrig detta när du vispar grädde – enligt Boudet
Carbonara med gröna ärtor
En tredje skola menar att den äkta carbonaran är gjort med guanciale. I vissa skolkök i landet har man försvenskat carbonaran ytterligare och drygat ut med gröna ärtor.
Vad man får kalla för carbonara och inte är alltså en ständigt pågående diskussion.
En diskussion som eldades på ytterligare när det amerikanska märket Heinz meddelade att de skulle lansera carbonara på burk, något som Nyheter24 skrivit mer om.
LÄS MER: Italienare rasar på Heinz nya produkt: "Kattmat?"
Så gör du en äkta carbonara enligt kocken Alexandra Zazzi
En som blev extra upprörd över nyheten var kocken Alexandra Zazzi. I en intervju i TV4 Nyhetsmorgon delar hon med sig av sina bästa knep för att göra en riktig carbonara.
I en äkta italiensk spaghetti a la carbonara finns det fem ingredienser enligt Alexandra Zazzi.
– Men jag tycker nog att man kan gå i gång på en sådan här allvarlig sak. Just spaghetti a la carbonara , det är så lätt att göra, det är fem ingredienser, säger hon i TV4 Nyhetsmorgon.
LÄS MER: Det ska du aldrig göra när du kokar ris – enligt Jennie Walldén
Det ska du aldrig ha i en äkta carbonara
Dessa fem ingredienser är enligt Zazzi pasta med bra kvalitet, äggulor, pecorinoost, svartpeppar och guanciale.
I en äkta carbonara ska man alltså varken ha grädde, lök, bacon eller pancetta enligt Zazzi.
– Det tar fem minuter att göra och femton minuter att sätta ihop det hela. Därför säger jag: ”inte på burk.”, säger hon.
LÄS MER: LÄS MER: Stjärnkocken Erik Videgårds stenhårda diss mot bearnaisesås: "Urk"