Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

För tuffa krav för lärarleg

- 19/10/2008, 13:00 -

Lärarförbundet välkomnar utredningsförslaget om lärarlegitimation. (TT)

Lärarförbundet med 225 000 medlemmar välkomnar förslaget om lärarlegitimation, men anser att det är ofullständigt och riskerar att skapa ett organisatoriskt kaos i våra skolor.

- Vi säger ja till yrkeslegitimation - i princip. Men förslaget är ofärdigt, innehåller stora brister och saknar konsekvensanalys. Det bör också samordnas med lärarutbildningsutredningen som kommer i december, säger förbundets ordförande Eva-Lis Sirén till TT.

I sitt remissvar pekar Lärarförbundet på att legitimationsutredningen från i våras föreslår en kraftig skärpning av behörighetskraven och att villkoret för fast anställning bör vara behörighet i alla ämnen som läraren undervisar i. I dag säger skollagen att läraren ska vara "huvudsakligen behörig" i sina ämnen.

Eva-Lis Sirén:

- Ingen har efterfrågat en sådan skärpning. Det skulle exempelvis betyda att två tredjedelar av alla lärare i årskurserna 7-9 och samtliga lärare i förskolan skulle bli obehöriga. Det kan sluta i total kaos. Dessutom kräver förslaget en gigantisk utbildningsinsats.

Ett utredningsförslag går ut på att en utexaminerad lärare ska arbeta ett provår innan man kan ansöka om yrkeslegitimation. Läraren ska själv ordna provårsplatsen.

Lärarförbundet anser att en sådan ordning skapar en flaskhals i systemet och att provåret måste garanteras av staten.

Skrivet av: