En ny lag träder i kraft i januari 2027.
En ny lag träder i kraft i januari 2027. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Magnus Lejhall/TT

Ny lag börjar gälla – där ska du slänga dina förpackningar

En ny lag som ska träda i kraft framöver kommer att påverka avfallshanteringen i många svenska hushåll.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Varje år träder en rad nya lagar och föreskrifter i kraft. Vid årsskiftet 2023/2024 fick till exempel ordningsvakter utökade befogenheter och i somras kriminaliserades förintelseförnekande samtidigt som man korrigerade bokföringslagen, vilket påverkade hanteringen av kvitton.

MISSA INTE: Här är de nya lagarna som börjar gälla 2024

Foto: Johan Nilsson/TT

LÄS MER: 9 lagar som började gälla 1 juli 2024

Ytterligare ett direktiv som började gälla tidigare i år och som blivit mycket omdiskuterat är EU:s engångsplastdirektiv. Detta direktiv innebär nämligen att lock och korkar, tillverkade av plast, ska vara fästa vid dryckesbehållare som säljs inom EU. 

Syftet är att förhindra nedskräpning i naturen, men direktivet har också fått en del kritik, bland annat från reumatiker som menat på att den nya designen är svår att öppna. 

MISSA INTE: Nu har förpackningslagen börjat gälla – här är förpackningarna som berörs

Foto: Helena Landstedt/TT

Lag för textilavfall börjar gälla 2025

På sistone har det också skrivits om en lag, vilken träder i kraft den 1 januari 2025, som kommer att bestämma hur textilavfall får slängas och samlas in.

– Lagstiftningen är ett sätt att ta till vara på en värdefull resurs som orsakar stor miljö- och hälsopåverkan framförallt vid utvinning av råvaror och produktionen. Det senare är ett stort problem eftersom vi i västvärlden inklusive Sverige har en fortsatt hög konsumtion av kläder och textil dessutom använder vi våra textilier allt kortare tid, har Naturvårdsverkets handläggare Yvonne Augustsson tidigare sagt till Nyheter24

LÄS MER: Ny lag för sopsortering börjar gälla 2025 – det måste du göra

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ny lag på fastighetsnära insamling av förpackningar

Men hur man slänger textilavfall är inte det enda som kommer att ändras framöver. Den 1 januari 2027 börjar ännu en lag som berör återvinning att gälla. 

Mer specifikt gäller lagen fastighetsnära insamling av förpackningar. I praktiken innebär det att Sveriges alla kommuner måste tillhandahålla en separat insamlingsplats för förpackningar i omedelbar anslutning till en bostad – något som välkomnas av branschorganisationen Avfall Sverige. 

Foto: Pontus Lundahl/TT

– Det är tydligt att Sverige inte når återvinningsmålen i EU:s avfallsdirektiv och en ökad tillgänglighet är en nyckelfaktor för att höja insamlings- och återvinningsnivåerna i den framtida cirkulär ekonomin. Det ska vara lätt att göra rätt, säger Jon Djerf, rådgivare specialiserad på materialåtervinning hos Avfall Sverige, till Nyheter24.

Han fortsätter vidare:

– Vi har också sett att de kommuner som redan innan kraven infört fastighetsnära insamling har mycket högre andel avfall som går till återvinning och en mindre andel som felsorteras i restavfallet.

Avfall Sverige: "Kommunerna jobbar för fullt"

Kommunerna fick insamlingsansvaret för förpackningar nu under 2024 och det nya systemet ska vara fullt utbyggt senast 2027. 

– Kommunerna jobbar för fullt att nå detta och generellt ser det positivt ut att det kommer att lyckas även om det finns stora regionala skillnader. För vissa kommuner har arbetet redan pågått sedan flera år men för vissa måste man påbörja utbyggnaden nu och det ställer krav på samarbete, upphandlingar, tillstånd och markfrågor, säger Jon Djerf och fortsätter:

– Tre år är väldigt kort tid för fullt utbyggt fastighetsnära insamling men kommunerna jobbar hårt för att nå det. Fastighetsnära insamling kommer bli det huvudsakliga systemet för insamling men dagens återvinningsstationer kommer också finnas kvar ett tag framöver.

Foto: Janerik Henriksson/TT

LÄS MER: Nya kravet: Så måste du sortera dina sopor – annars riskerar du böter

Fastighetsägare skulle kunna få dispens

Samtidigt har vissa fastighetsägare ställt sig frågande till hur de, rent praktiskt, ska kunna få till en fastighetsnära insamling, vilket bland andra TV4 rapporterat om. 

Naturvårdsverket har därför skickat en hemställan till regeringen om att, i vissa fall, kunna ge dispens till fastighetsägare. Jon Djerf beskriver det hela som "vettigt".

– Avfall Sverige är positiva till flexibilitet i systemet och delar Naturvårdsverkets syn att dispens vore bra där fastighetsnära insamling i vissa fall är orimligt ekonomiskt och miljömässigt, säger han till Nyheter24.

– Liksom det i dag finns möjlighet i avfallsförordningen för undantag för fastighetsnära insamling av matavfall, till exempel i delar av en kommun som är isolerad, glest befolkad och där insamlingen istället kan hänvisas till annan plats än fastigheten. Exempelvis vid gemensamma hämtställen. Det är rimligt.

MISSA INTE: Kommunerna kräver skärpta lagar i sopbergens spår

Lag
/
/
stats