Det ska du aldrig förvara i skafferiet – felet många gör
Var olika livsmedel faktiskt bör förvaras kan vara knepigt att veta. Nyheter24 reder ut vilka livsmedel som du aldrig ska förvara i skafferiet och var du bör lägga ha dem istället.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
De är oftast väldigt individuellt var man förvarar sina olika livsmedel hemma. Vissa föredrar att ha sin frukt i kylen medan andra hävdar att frukterna mår bättre i en fruktskål.
LÄS MER: Det ska du aldrig ha i din carbonara – enligt Alexandra Zazzi
Här ska du aldrig ha din ketchup
Ketchup och pesto är två andra livsmedel som folk förvarar på olika platser i hemmet.
Nyheter24 har tidigare skrivit om var man faktiskt ska förvara sin ketchup.
Enligt en undersökning av InsightMe vet endast 89 procent av stockholmarna var man ska förvara sin ketchup och endast 91 procent av göteborgarna vet om det.
I Malmö vet endast 95 procent hur man faktiskt förvarar en öppnad ketchupflaska.
LÄS MER: Så ska du inte förvara din ketchup – felet många gör
MISSA INTE: Hur länge håller kokt potatis i kylen? Vi reder ut
Livsmedlen du aldrig ska förvara i skafferiet
Det finns en del livsmedel som faktiskt inte mår bra av att vara i skafferiet, men ändå ställer folk dem där. Nyheter24 reder ut några av de vanligaste livsmedel som inte ska stå i skafferiet.
Precis som ketchup förvaras sylt och marmelader i rumstemperatur i matbutikerna, men så fort man öppnat dessa så ska de faktiskt ställas i kylen.
Anledningen är att de kan mögla lätt om man har dem i rumstemperatur. En öppnad butik i kylen kan däremot hålla länge, eftersom bakterier inte trivs så bra i dem, enligt Livsmedelsverket.
LÄS MER: Det tycker Nils Molinder om årets tävlande i Kockarnas kamp
MISSA INTE: Det ska du aldrig göra när du kokar ris – enligt Jennie Walldén
Det händer om du har ägg i kylen
Ägg är ytterligare ett livsmedel som inte bör förvaras i rumstemperatur. Ägg kan förvaras i rumstemperatur och gör ofta det i matbutikerna.
Om man däremot förvarar sina ägg i kylen kan man förlänga deras livslängd med flera veckor.
– Våra hem är ofta ganska varma och ägg blir sämre snabbare om man inte har dem i kylen. De mår bäst av att förvaras i en kartong i mitten av kylen, snarare än i en inbyggd ägghållare, eftersom de oftast är högst upp i kylen där det är varmare, säger doktor Sue Bailey, livsmedelsforskare, i en intervju med The Sun.
LÄS MER: Kunderna jublar över OLW:s nya chipssmak
Nötter mår bäst i en sval miljö
Nötter är ytterligare ett livsmedel som inte bör förvaras i skafferiet. Eftersom nötter är väldigt rika på fett kan de lätt härskna och smaka dåligt.
För att förlänga nötters hållbarhetstid mår de bäst av att ligga på en mörk sval plats. Nötter går även bra att frysa in.
Grönsaker bör faktiskt också förvaras i kylen , om man inte tänkt äta upp dem relativt fort. Ska man förvara frukt och grönt under en längre tid så är kylskåpets fruktlåda att föredra, enligt Livsmedelsverket.
LÄS MER: Starka reaktioner på Cloettas nya godissmak: "Sjukt o knäppt"
LÄS MER: Istället för ströbröd: 10 goda tips