Stockholm

Gymnasiet i kris efter rektorns sexflörtande

Krismöte och internutredning efter att rektorns sexfixering avslöjats.


Läs mer

LULEÅ. Det är kris på Norrlands Entreprenörsgymnasium efter Nyheter24:s avslöjande om att rektorn skyltar med sin sexfixering inför elever och toppchefer inom det lokala näringslivet. Styrelsen är informerad och har startat en internutredning.

Enligt uppgifter till Nyheter24 ser Majvor Müller, vd vid Norrlands Entreprenörsgymnasium, oerhört allvarligt på uppgifterna och har förgäves försökt konfrontera den 53-årige rektorn under måndagen.

Müller och Anders Granberg, ledamot i styrelsen och tidigare vd på skolan, höll ett krismöte under tisdagsförmiddagen i lokaler på Luleå Näringsliv AB, enligt en källa.

– I nuläget ges inga offentliga kommentarer. Det här är en intern ledningsfråga som jag inte avser att hantera via media för tillfället, skriver hon i ett mejl.

Trots att rektorn är skolans ansikte utåt och känd inom lokala näringslivskretsar har hans sexuella engagemang skett helt öppet inför elever och andra vänner på nätverkssajten Facebook. Han har varit aktiv i ett tiotal sexgrupper, däribland "Multiple orgasms", "Vi som är sexgalna" och synts på sexdejtsidor.

Luleå gymnasieskola är en samarbetspartner till Norrlands Entreprenörsgymnasium och ser allvarligt på rektorns aktiviteter på nätet.

– Jag har varit i kontakt med Majvor Müller och vad jag har förstått har de startat en internutredning efter att det här kom ut. Det här är en friskola som köper in tjänster från oss. Men i övrigt vill jag inte kommentera detta förrän utredningen är klar, säger Carina Hallqvist, gymnasiechef på Luleå kommun, till Nyheter24.

Börje Lööw, gruppledare för vänsterpartiet i Luleå kommun och distriktsordförande i Norrbotten, är Facebookvän med rektorn och har sett Nyheter24:s skärmdumpar, som visar rektorns aktiviteter.

– Detta är i högsta grad en offentlig person, en rektor, och jag anser att det så klart är olämpligt. Jag kan inte tänka mig att ha kvar honom som vän efter detta. Det var inte jag som sökte upp honom, utan han själv, säger han.

Anser du att Luleå kommun borde se över sitt samarbete med gymnasiet?

– Skolan drogs igång av ett bolag som ägs till hälften av Luleå Näringslivs AB. Kommunen var delaktig i tillkomsten av skolan. Jag vill inte gå så långt i dagsläget, men det är olämpligt att rektorn fläker ut sig på det här sättet inför sina elever och inför allmänheten, säger Börje Lööw till Nyheter24.

I egenskap av sin roll som rektor är han en förebild för många elever, som exponeras inför hans omtalade aktiviteter på nätet. Julianna Weiss, som är känd psykolog och legitimerad psykoterapeut, menar att det är särskit känsligt när rektorn exponerar beteendet inför elever och att det beblandas med hans yrkesutövande.

–Det är högst olämpligt naturligtvis. Han kommer inte att uppfattas som en förebild när det är så pass avvikande beteende och det blir svårt för honom att utöva sin yrkesroll med den respekt en rektor måste ha för sitt arbete och för sina bekanta. För eleverna blir det både obehagligt och löjeväckande att se en person uppträda på det här sättet, säger hon till Nyheter24.

– Det är inte bara för att det är avvikande. Även om personers sexuella läggning är privat är det här ett utagerande och ett intrång i de här barnens liv. Att en rektor ska visa upp sig på det här sättet är ett tecken på gränslöshet, säger Weiss.

Rektorn har efter kontakt med Nyheter24 raderat vissa känsliga uppgifter på sin Facebookprofil. Skärmdumpar finns i bildspelet ovan.

Skrivet av:

Senaste nytt

Civilanställd gjorde slagningar på bekanta

Publicerades: 1 timme sedan

Spotify glänste på Wall Street

Publicerades: 2 timmar sedan

Hundsmugglartrio döms till fängelse

Publicerades: 3 timmar sedan

Skottlossning mot bostad i Arboga

Publicerades: 3 timmar sedan

Polisen i Örnsköldsvik rapporterar om narkotikabrott

Publicerades: igår 20:18

Officiellt från Ukraina: EU-toppmöte i Kiev

Publicerades: igår 20:12

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.