Skypemiljardär donerar miljoner

Uppsala universitet får miljoner för klimatforskning.


I grå kostym och i en neutral blårandig slips kom Skypegrundaren och superentreprenören Niklas Zennström i dag till Uppsala universitet med miljonbesked. Huvuddelen av pengarna får universitetet för att utveckla sin klimatforskning. Men Zennström kommer också med besked om det senaste teveprojektet Joost, som lanseras samtidigt.

– Förhoppningsvis kommer jag ju att tjäna mer pengar framöver. När det gäller företag kan man alltid se att de tjänar pengar, för filantropin kan det vara klimatfrågan eller mänskliga rättigheter - då är det svårare att definiera målen men desto viktigare att vara påläst, säger han och skrattar.

Zennström har själv en koppling till Uppsala universitet som tidigare student, och hans mamma utbildade textillärare på Institutionen för Textilvetenskap. Till hennes minne väljer Zennström Philantrophies att skänka 10 miljoner kronor till en stipendiefond, skriver Svenska Dagbladet.

– Jag ser mig som en riskkapitalist även när det gäller min filantropi och jag har identifierat klimatfrågan som den viktigaste samhällsfrågan, säger Niklas Zennström.

Skrivet av:

Senaste nytt

Fikabröd nya vapnet mot vildsvinen

Polisen i Åstorp rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"En singelolycka med en lastbil inträffar på E4 i höjd med Åstorp.", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay säljer brittiska verksamheten

2 timmar sedan
Viaplay köpte förra året den brittiska strömnings- och tv-kanaloperatören Premier Sports för 387 miljoner kronor. Nu säljer Viaplay tillbaka verksamheten till de tidigare ägarna, rapporterar Dagens industri. Försäljningspriset är hemligt.

USA-börsen: Bilar vinnare – skinka förlorare

3 timmar sedan
Indexrörelserna på New York-börsen var marginella på onsdagen. Breda S&P 500-index backade 0,1 procent och Nasdaqs tekniktunga kompositindex tappade 0,2 procent, medan Dow Jones industriindex stängde oförändrat.

Polisen rapporterar om brand, Solna

3 timmar sedan
"Det kommer ut rök från en bostad i ett flerfamiljshus i Huvudsta", skriver polisen på sin hemsida.

Haninge: Polisen rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"En personbil på riksväg 73 i södergående riktning invid trafikplats Jordbro har kört av vägen.", skriver polisen på sin hemsida.