Sälja kläder på nätet? Här är fällorna att se upp för
Plånboken gapar tom, men garderoben svämmar över. Det finns gott om möjligheter att tjäna en extra slant på kläderna du inte använder.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Apparna
Det finns flera appar där varor säljs till fast pris och där man inte betalar försäljningsavgifter. Vinted, Plick och Tise är några sådana appar.
Lyxvarorna
Vestaire Collective, ReSee och Affordable Luxury är plattformar för exklusiva märkesvaror.
Låt någon annan göra jobbet
Precis som man kan lämna in kläder till försäljning på kommission i butik finns det plattformar, som Sellpy, som gör hela jobbet med att värdera, fotografera och beskriva varorna för köparen. Säljaren får i regel en mindre del av försäljningssumman.
Sälj på auktion
På en auktionssajt som Tradera kan säljaren själv bidra till att trissa upp priset med bra bilder och en säljande rubrik. Är man rädd för att slutpriset ska bli för lågt kan man välja reservationspris. Det finns också möjlighet att använda "köp nu" som alternativ. Försäljningsavgiften baseras på slutpriset.
Sociala medier
Marketplace är en köp- och säljplattform för Facebookanvändare. Det finns också en mängd köp- och säljgrupper. Från lokala grupper där man säljer i närområdet till specialgrupper för speciella märken, barnkläder eller vintagekläder från olika perioder.
Du kan också prova att lägga upp det du vill sälja i ditt eget flöde. Kanske har du en kompis eller kollega som vill köpa.
I dag är det många som ser värdet i begagnade kläder och utbudet för att sälja online har ökat enormt. Men hur vet man vad som säljer och hur säljer man det bäst?
— Fundera på hur mycket tid du vill lägga och hur mycket du vill tjäna. Det finns aktörer som gör jobbet åt dig och plattformar där du gör allt själv. Fundera på vad du orkar och vill, säger Emma Enebog, projektledare på forskningsinstitutet Rise.
LÄS MER: Polisen varnar: Bedrägerier mot pensionärer ökar: "Sköra"
Lättast att sälja är attraktiva varumärken, säger Maria Lagerman, som är konsult inom hållbart mode.
— Kända varumärken som är attraktiva är det som är lättast och kanske det man lättast får mer betalt för.
Emma Enebog tipsar också om att satsa på de kända, eftertraktade varumärkena, särskilt om man är nybörjare.
— "Färre men värre" är mitt nybörjartips. Ta få, men riktigt bra grejer.
Det kan också vara värt att tänka på vad som är i säsong – tjocka tröjor och jackor på hösten, tunna klänningar till sommaren.
LÄS MER: Har du den här mobilen liggandes? Den är värd över 6 000
Maxa chanserna
Att presentera sina varor på ett sätt som lockar till köp kan vara ganska tidskrävande. Men för den som vill maxa chanserna till en bra försäljning lönar det sig att lägga ner lite tid på annonserna.
Beskrivningen är viktig. Hur nära nyskick är plagget? Är det urtvättat? Finns det hål, fläckar, noppor? Ju ärligare du är desto mindre är risken att någon blir besviken.
— Eftersom vi pratar om kläder som redan har burits av någon, kanske flera, är det viktigt att prata om skicket, säger Maria Lagerman.
Passform och mått är också information som bör finnas med. Att bara skriva storlek small eller 40 säger lite om hur stora plaggen är, märken kan skilja sig väldigt mycket åt.
Bilder spelar stor roll för att locka köpare. Dokumentera skavanker, fotografera etiketter. De flesta har inte en provdocka hemma, men om man stryker plagget ser det snyggare ut på galgen.
— Annars kanske man kan lägga det på en säng eller ett golv eller något plant och ta en bild ovanifrån, tipsar Maria Lagerman.
— Sedan bör man vara en pålitlig säljare. Vara trevlig och svara på frågor och skicka snabbt, säger Emma Enebog.
LÄS MER: Android? Stora förändringen förlänger livstiden på din mobil
Sälja kläder med kommision
För den som mest vill rensa och inte är ute efter att tjäna så mycket som möjligt är kommission ett alternativ. Säljer man till exempel via Sellpy sköter de värdering, fotografering och beskrivning och ser till att köparen får sin vara.
— Man kan säga att det är de som får göra hela jobbet och du får betala för det och får inte lika mycket själv. Det tar tid, och du kanske också får vänta länge innan du får en försäljning, förklarar Maria Lagerman.
I många appar säljer man till fast pris eller låter köpare komma med prisförslag. Vid en auktion kan priset dra iväg, men också bli lägre än vad du tänkt dig. Att lägga in ett reservationspris eller ett köp nu-pris kan vara ett alternativ.
— Är man ny kanske man kan prova lite olika sajter och känna vad som känns bäst för en själv, föreslår Maria Lagerman.
Sälja kläder på sociala medierr
Det finns också en mängd grupper i sociala medier som nischar sig på speciella märken eller stilar.
— Det kan ju vara bra att känna till att om jag råkade köpa väldigt dyra skor som inte passar finns det en plats där jag kan få ett bra pris för dem, säger Emma Enebog.
Hon understryker att det är viktigt att använda en plattform som känns trygg.
— Det viktigaste är att man kan säkerställa att den som säljer eller köper kan göra en bra affär. Då kanske det kan vara klokt att välja en av de större plattformarna i början.
Tipset: Be säljaren identifiera sig
Maria Wiezell, konsumentvägledare vid Sveriges konsumenter, säger att det viktigaste för dig som säljare är att veta vem du gör affärer med.
— Se till att du har någon form av identifikation, bank-id eller någon annan id-lösning. Eller be att få se legitimation.
LÄS MER: Känt bolag i konkurs
Var försiktig
Många plattformar tar ut en försäljningsavgift. Maria Wiezell tycker att man ska vara försiktig med dem som lockar med att de inte tar ut några avgifter alls.
— Det som är gratis har alltid någon baktanke. Det kan vara att få tag på dina personuppgifter, eller att det inte finns någon säkerhet, att de inte alls har koll på vilka de släpper in på sin sida.
Det säkraste sättet, understryker hon, är att träffas för en överlämning och få betalt.
Emma Enebog tycker det är viktigt att inte stirra sig blind på vad man själv kan tjäna när man rensar i garderoben, utan också att tänka på välgörenhetsorganisationerna.
— Utifrån en hållbar konsumtion är de här butikerna superviktiga, också för dem som kanske har en sämre plånbok. Om vi vill handla i de här butikerna och att de ska finnas i vårt samhälle och göra bra grejer, då måste vi också skänka bra saker.
Och kanske ännu viktigare – inte köpa så mycket nytt utan handla mer second hand.
— Det är det som förändrar vår konsumtion, som i dag är ohållbar, och skapar en mer attraktiv secondhand marknad.