Kräver sanningskommission om Jas

Åklagare luktar korruption, men det blir ingen utredning.


– Det krävs en sanningskommission som belyser hela Jas-affären, anser miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

Det absurda har inträffat, skriver han på Dagens Nyheters debattsida, att trots att åklagare i både Sverige och England dragit slutsatsen att Jas Gripen-kampanjerna varit korrupta i Tjeckien, Ungern och Sydafrika, läggs den svenska förundersökningen ned.

Av de åtta länder där åklagare och polis utreder mutskandalen är Sverige den första att kasta in handduken, samtidigt som åtal är på gång i andra länder.

Det är tyst från regering, opinionsbildare och ledarsidor trots att det rör ett i grunden skattefinansierat projekt, ett av landets viktigaste exportföretag, juvelen i svensk vapenexport. "Kanske är det just därför som det är så tyst, men just därför behövs en sanningskommission som belyser hela Jas-affären", skriver han.

Enligt Peter Eriksson planerar Transparancy International att nedgradera Sverige, som hittills tillhört de bästa i klassen när det gäller att bekämpa korruption i internationella affärsrelationer.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.